Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Панцитопенія: симптоми дефіциту форменних елементів крові

Панцитопенія: симптоми дефіциту форменних елементів кровіМи звикли чути про дефіцитний стан окремих елементів у нашому організмі, наприклад дефіцит заліза та як наслідок розвиток залізодефіцитної анемії. Однак не є виключенням коли за певних причин організм страждає від масштабного дефіциту форменних елементів. Саме про ймовірні причини та основі ознаки даного порушення з'ясуємо далі. 

Панцитопенія - це патологічний стан, що характеризується розвитком дефіцитного стану всіх форменних елементів крові. Тобто відбувається одночасне зниження показників гемоглобіну (анемія), вмісту лейкоцитів  (лейкоцитопенія/нейтропенія/лейкопенія) та вмісту тромбоцитів (тромбоцитопенія). 
 

Які фактори впливають на розвиток панцитопенії?

  1. Розвиток надмірного руйнування клітин на тлі ревматоїдного артриту, ВІЛ, туберкульозу, алкогольного цирозу.
  2. Розвиток злоякісного процесу в кістковому мозку (наприклад, лейкоз, метастази).
  3. Зниження продукування клітин (наприклад, апластина анемія).
  4. Захворювання спадкового характеру.
  5. Остеопороз.
  6. Побічний результат від приймання певних лікарських препаратів (наприклад, хімієтерапія).

Основні прояви порушення

Патологічний процес може супроводжуватися розвитком симптомів основного захворювання, а також проявами характерними для тромбоцитопенії, анемії, лейкопенії. Так типовими скаргами для зазначених станів є поява задишки, швидка стомлюваність, частий розвиток інфекційних процесів, схильність до кровотеч з частою появою синів, петехій, кровохаркання.
 
В критичних випадках можлива поява симптомів, що потребують надання екстреної допомоги: надмірна неконтрольована кровотеча, судоми, порушення дихання, втрата свідомості.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення порушення потребує ретельного збору анамнезу, від встановлення раціону до раніше перенесених інфекцій, хімієтерапії тощо.
Лабораторно діагностування панцитопенії відбувається шляхом проведення клінічного аналізу крові, визначення рівня вітаміну В12 й фолієвої кислоти, біохімії, серологічного дослідження та при певних випадках й біопсії кісткового мозку. Специфічність методів діагностики надалі залежатиме від основного захворювання. Тобто якщо причина панцитопенії в гіпертиреозі, то додатково визначається  й рівень тиреоїдних гормонів.
 
Відповідно й тактика лікування полягатиме насамперед в усуненні основного захворювання з наступним проведенням симптоматичної терапії. 
Симптоматичне лікування включатиме проведення гемотрансфузії еритроцитарної маси (інколи й тромбоцитарної). За показаннями при розвитку нейтропенії можливе проведення антибактеріальної терапії. В тяжких випадках - пересадка стовбурових клітин або навіть кісткового мозку.
При відсутності вчасного лікування наслідки панцитопенії можуть бути загрозливими для життя!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED