Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини відчуття холоду в кінцівках

Основні причини відчуття холоду в кінцівкахЗ настанням осінньо-зимового періоду ми часто відчуваємо холод, як загалом, так і окремих частин тіла, насамперед кінцівок. Однак як за таким поширеним відчуттям, коли наші руки й ноги постійно мерзнуть не пропустити розвиток патологічного стану? Детальніше про можливі захворювання, що спричиняють мерзлякуватість кінцівок, з'ясуємо далі.

Фізіологічно наші кінцівки зазнають більшої тепловіддачі та відповідно першочергово мерзнуть через анатомічну особливість, а саме низький відсоток жирової та м'язової тканини у порівнянні з іншими частина тіла. Це необхідно, аби при звужуванні судин організмом втрачалося менше тепла. І відбувається першочергово це в кінцівках. 
 
Навіть будь-які зміни кровообігу в першу чергу зображаються на ногах, оскільки вони є найвіддаленішими від серця та являють собою своєрідний насос який качає кров.

Які захворювання можуть спричиняти відчуття холоду в кінцівках?

  1. Низький артеріальний тиск: є найпоширенішою причиною мерзлякуватості, що пов'язано зі сповільненим кровообігом при низьких показниках артеріального тиску.
  2. Атеросклероз, коли звуження судин відбувається внаслідок накопичення холестерину на їх стінках. Відповідно у разі атеросклерозу нижніх кінцівок й виникатиме відчуття холоду, а також поява больових відчуттів. 
  3. Цукровий діабет: при ЦД поява холодних кінцівок може відбуватися або внаслідок порушення кровообігу, або розвитку ускладнення у вигляді діабетичної нейропатії, коли внаслідок зниженої чутливості ноги можуть здаватися холодними. 
  4. Гіпотиреоз: порушене функціонування щитоподібної залози, а саме зменшене продукування гормонів призводить до уповільнення всіх процесів в організмі. Тому саме відчуття холоду та швидка втомлюваність  і належать до одних з проявів гіпотиреозу.
  5. Хвороба Рейно: відбувається реакція судин на вплив низьких температур. В першу чергу виникає спазм дрібних судин, що викликає порушення кровопостачання. При цьому типовою ознакою є побіління або синюшність шкіри рук/ніг.
  6. Глистяні інвазії: так, гельмінти є тими паразитами, що можуть досить серйозно порушувати функціонування нашого організму, і поява відчуття холоду не є виключенням. При локалізації гельмінтів в шлунково-кишковому тракті та виділення ними токсинів, відбувається безпосередній вплив на тонус судин.
  7. Залізодефіцитна анемія: при розвитку анемії (низькому рівні еритроцитів) тканини та органи страждають від дефіциту кисню, що своєю чергою викликає й холод в кінцівках. Додатково виникають скарги на слабкість, блідість шкіри, головний біль.
  8. Шкідливі звички, а саме куріння, що при тривалому терміні викликає спазм судин.

Тактика

Важливо розуміти, що якщо мерзлякуватість ніг супроводжується додатковими нетиповими симптомами серед яких біль, оніміння кінцівок, втрата ваги, біль в суглобах, тривале загоєння ран й інше, це є ознакою для негайного звернення до лікаря. Саме лікар встановить можливу причину “холодних кінцівок” та призначить відповідне лікування.

З метою запобігання даного порушення, також рекомендовано внести певні корективи у свій спосіб життя:
  1. Відмова від шкідливих звичок, і це не лише цигарки, коли нікотин викликає спазм судин, а й зловживання алкоголем.
  2. Тренування судинної системи. Поширеним методом є контрастний душ.
  3. Дозовані фізичні навантаження. Не обов'язково перенавантажувати себе спортивними заняттями які не до вподоби. Оберіть фізичну активність, яка подобається саме вам. Це може бути, як плавання і йога, або біг чи заняття в спортивному залі. 
  4. Дотримання режиму вживання рідини та правильне харчування. Так достатня кількість рідини покращує циркуляцію крові, а продукти насичені корисними вітамінами та мікроелементами (наприклад, жирна й морська риба, м'ясо, морська капуста) допоможуть запобігти розвитку анемії, проблемам зі щитоподібною залозою. 
  5. Правильно підібране взуття. Щодо обирання зимового взуття, то, окрім того, що воно повинно бути обране відповідно температурі повітря, також воно не повинно бути тісним. Тісне взуття прискорює теплообмін з навколишнім середовищем, відповідно ноги починають швидше мерзнути. 
Звертайте увагу на всі аспекти вашого здоров'я та не ігноруйте тривожні дзвіночки. У тому разі якщо Ви почали помічати холод в руках та/або ногах як в теплу погоду, так і в теплому приміщенні в першу чергу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED