Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хронічна венозна недостатність: основні симптоми

Хронічна венозна недостатність: основні симптомиХронічна венозна недостатність - це патологічний стан, що характеризується порушенням венозного кровотоку, який виникає на тлі певних захворювань. Ураження стосується нижніх кінцівок.

Хронічна венозна недостатність включає ряд патологічних станів, від варикозної хвороби до посттромботичного й компресійного синдромів. 
За статистичними даними більшість випадків припадають на жіночу стать.

Основні фактори розвитку венозної недостатності

  1. Спадковий фактор.
  2. Віковий фактор (ризики збільшуються у похилому віці).
  3. Венозна гіпертензія, що виникає внаслідок змін у венозних клапанах.
  4. Травмування вен внаслідок їх частих проколів, впливу тиску.
  5. Варикоз (що у 80% викликає ХВН).
  6. Серцева недостатність.
  7. Посттромбофлебітичний синдром (стан, що виникає після перенесення тромбозу глибоких вен).
  8. Вроджені аномалії розвитку (коли глибокі вени мають неправильний розвиток або взагалі відсутні).
  9. Закорковування судин.
В групу ризику з розвитку венозної недостатності входять вагітні, особи з наявністю ожиріння та ті, що ведуть малорухомий спосіб життя або навпаки, які займаються інтенсивними фізичними навантаженнями.  

Основні прояви захворювання

На початку захворювання хворий стикається з появою відчуття “тяжкості” в кінцівках, що виникає після робочого дня ввечері та зменшується після прийняття положення з піднятими ногами. Також виникають больові відчуття в гомілках у вигляді спазмів. Вночі для порушення є характерним “синдром неспокійних ніг. Зовнішньо спостерігається поява венозної сітки (з розширенням поверхневих вен). 
 
Відповідно чим довше проходить захворювання, тим інтенсивнішими будуть його прояви. Так біль буде турбувати упродовж дня, а ступінь тяжкості захворювання класифікуватиметься від ступеня працездатності хворого. Хоча не є виключенням, коли на ранніх стадіях захворювання протікає безсимптомно і такий стан може тривати роками.
 
Також до проявів венозної недостатності належить поява:
  • поява варикозно змінених вен, які можуть ставати покрученими та широкими;
  • набряку, який також змінює свою інтенсивність у ході розвитку хвороби (від м'якого до щільного);
  • сухості шкіри гомілки, яка набуває “іржавого кольору” (у вигляді пігментації яка прогресує) або навпаки синюшного й блідого.
Додатково приєднуються венозні виразки або екземи різного ступеня тяжкості.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься на основі зовнішнього огляду, даних анамнезу та аналізу клінічної картини. Візуалізація патологічного процесу відбуватиметься шляхом проведення УЗД судин (вен) нижньої кінцівки, КТ й МРТ, рентгенографії.
 
Основа лікування хронічної венозної недостатності є комплексною та переважно полягатиме в допоміжній терапії. Так хворому рекомендуватиметься використання компресійних панчіх або гольфів (при відсутності протипоказань, адже вони чинять тиск на ногу), медикаментозна терапія (наприклад, флеботоніки, антикоагулянти, сечогінні, протизапальні). Консервативні методи допоможуть усунути набряки кінцівки, зменшити біль й стимулювати венозний відтік.
 
Оперативне втручання буде доцільним у разі розвитку розширення вен різного калібру. Так методи варіюватимуться від склерозування при розширенні просвіту невеликих судин до лазерного лікування.
 
При розвитку додаткових ускладнень у вигляді лімфостазу, бешихи та наявності провокуючих факторів (наприклад, ожиріння) високі ризики формування на нижніх кінцівках виразкових дефектів (венозних виразок). Тому з метою їх усунення проводиться місцеве лікування у вигляді гідрогелевих пов'язок “АРМА-ГЕЛЬ+” з додатковим нанесенням на ранову поверхню наноглини “Бентоніт” або метилурацилу.  Саме зволожувальні властивості пов'язок дають можливість швидко очистити рану. А придбати гідрогелеві пов'язки відповідного розміру та доповнюваним компонентом Ви зможете в медичному маркеті ITMED
 
Також хворому необхідно дотримуватися здорового способу життя, а саме контролювати масу тіла, правильно харчуватися та виконувати помірні фізичні навантаження.
 
Пам'ятайте, що венозна недостатність це не лише проблема естетичного характеру чи болю до якого можна звикнути. Наслідки даного недугу є досить серйозними, тому не зволікайте зі зверненням до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED