Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Варикозне розширення вен: основні причини

Варикозне розширення вен: основні причиниЗавершення спекотних днів та сезону відпусток є чудовим періодом для прийняття одного важливого рішення стосовно свого здоров'я. Насамперед це проведення лікування варикозного розширення вен. Чому? Адже одним з етапів лікування варикозу є носіння компресійної панчохи, яку під закритим одягом стає не видно. Тому розберемо детальніше чому важливо не зволікати з лікуванням варикозу та які симптоми вказуватимуть на розвиток недугу.

Варикозне розширення вен - це патологічний стан, що характеризується ураженням судин внаслідок порушення відтоку крові. Вени внаслідок порушення стають патологічно розширеними, а їх стінки тоншими. В окремих сильно збільшених в діаметрі судинах формуються вузли.
 
В основі порушення покладено неналежне функціонування венозних клапанів, що забезпечують в нормі безперебійну циркуляцію венозної крові в однонапрямному руслі (знизу до верху). Це своєю чергою призводить до порушення судинної стінки та розвитку застійних явищ з усіма наступними ускладненнями.

Які фактори впливають на розвиток варикозу?

Факторів, що впливають на розвиток варикозу безліч, від патологічних станів до нашого способу життя:
  1. Спадковий фактор.
  2. Ожиріння.
  3. Вагітність, що пов'язано з тиском збільшеної матки.
  4. Надмірні фізичні навантаження або навантаження статичного характеру, тобто коли людина тривалий час знаходиться в положенні стоячи або сидячи.
  5. Підбори на постійній основі.

Основні прояви варикозного розширення вен 

На початковому етапі порушення має вигляд так званих судинних зірочок на ногах. Вони виникають внаслідок ушкодження стінок найдрібніших судин - капілярів. Капіляри стають ламкими, розтягуються та проявляються під шкірою. Надалі порушення починає прогресувати. Тому саме поява “зірочок” або “сітки” на ногах вже є тривожним дзвіночком та потребує звернення до лікаря.

Надалі хворого починають турбувати наступні порушення:
  • біль та тяжкість в нижніх кінцівках по ходу вен;
  • набряки;
  • синдром неспокійних ніг або судоми в нічний час;
  • порушення чутливості по типу “повзання мурашок”;
  • судинні “зірочки” змінюються на варикозні вузли. 
При занедбаному випадку відбувається запалення венозної стінки - тромбофлебіт та формування трофічних виразок.

Діагностика та тактика лікування

Варикозне розширення вен можливо досить легко діагностувати за зовнішніми проявами. Однак патологія потребує проведення ряду діагностичних методів, для остаточного підтвердження діагнозу та стадії його розвитку (наприклад, УЗД вен, КТ й МРТ).
 
При своєчасному зверненні на ранніх етапах можливо обмежитися консервативним лікуванням з застосовуванням медикаментозної терапії та носінням компресійних панчіх. Однак згідно зі статистичними даними, більшість звернень з варикозом відбувається вже на занедбаних стадіях, коли одним консервативним лікуванням не обійтися.

На сьогодні сучасні методи лікування дають можливість швидко позбутися уражених вен. Найпоширенішою методикою є проведення лазерного лікування. Так уражена вена коагулюється та кровотік перерозподіляється на більш глибокі вени. Малоінвазивне оперативне втручання є недовготривалим та вже через декілька годин після її проведення пацієнт може повертатися додому з дотриманням рекомендацій лікаря.
 
Окрема увага приділяється лікуванню наслідкам варикозу. Найпоширенішим з них є трофічні виразки (6 стадія). У такому випадку доцільним буде застосування гідрогелевих пов'язок “АРМА-ГЕЛЬ+”, які за допомогою додаткових компонентів у своєму складі забезпечують пришвидшене очищення ранової поверхні та  її загоєння. Підібрати гідрогелеві пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+” відповідно необхідного розміру Ви зможете в медичному маркеті ITMED
 
Знизити ризики розвитку варикозного розширення вен можливо дотримуючись наступних рекомендацій:
  • регулярні дозовані фізичні навантаження;
  • раціональне харчування з обмеженням солоної їжі;
  • контроль маси тіла;
  • підбір зручного та якісного взуття за розміром, а також обмежене носіння підборів;
  • розминки під час тривалого сидіння або стояння.
Пам'ятайте, що варикозне розширення вен це не лише проблема у вигляді косметичного дефекту. Насамперед це захворювання яке при занедбаному перебігу може мати серйозні для здоров'я наслідки. Тому не зволікайте зі зверненням до лікаря. А звернутися за консультацією до лікаря флеболога або судинного хірурга можливо скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED