Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба Бюргера: основні симптоми ураження судин у курців

Хвороба Бюргера: основні симптоми ураження судин у курцівПро шкоду куріння ми чуємо на кожному кроці, насамперед щодо його негативного впливу на стан органів дихання. Однак не варто забувати й інші наслідки, насамперед ураження на рівні судин. До чого може призвести куріння та запалення у яких судинах виникає при цьому? З'ясуємо далі. 

Облітеруючий тромбангіїт (хвороба Бюргера) - це патологічний стан, що характеризується системним запальним ураженням артерій й вен кінцівок дрібного та середнього калібру. Належить до груп васкулітів, тобто станів, для яких характерне саме розвиток запального процесу в судинах.  

Найбільший відсоток випадків припадає на курців та осіб, що жують тютюн або його вдихають (снаф). У більшості це чоловіки молодого віку.
В основі патологічного процесу покладено аутоімунні порушення. Тобто організмом виробляються специфічні антитіла до колагену, ламініну, еластину, що своєю чергою й спричиняє ураження судин.   
В залежності від локалізації патологічного процесу виділяють наступні види захворювання:
  • дистальний вид: відбувається закорковування судин (артерій) дрібного калібру;⠀
  • проксимальний вид: ураження зазнають артерії середнього та великого калібру;⠀
  • змішаний вид: поєднання проявів двох вищезазначених типів. 

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Окрім куріння, як зазначалося вище, додатковими факторами ризику являються інфекційні процеси, нейроендокринні порушення (органічне ураження нервових волокон, гіперадренолінемія), алергічні реакції, отруєння миш'яком та спадкова схильність.
 
Вони викликають запальний процес, що супроводжується венозним та артеріальним застоєм.

Основні симптоми хвороби Бюргера

На початковому етапі хворий відчуватиме незначні парестезії в кінцівках, що згодом переходять в больові відчуття інтенсивного характеру. 

Додатково спостерігається:
  • переміжна кульгавість;
  • підвищена чутливість;
  • уражені ішемізовані частини кінцівок стають холодними, блідими з можливим ціанозом.
Візуально відбуваються зміни зі сторони шкіри, вона стає сухою та легко травмується, втрачається еластичність, виникає лущення.
 
Чим більше часу проходить без відповідної терапії, тим серйозніші ускладнення: некроз, виразки (асиметричні, переважно на фалангах), відсутність пульсу на уражених артеріях (наприклад, променева або ліктьова), симптоми флебіту поверхневих вен (поява червоних горбиків або ліній). Відмітимо, що для захворювання характерним є перебіг з загостреннями та ремісіями. Високі ризики ампутації.  

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься на результатах лабораторних досліджень, доплерівської ультрасонографії, артеріографії. Візуалізаційні методи дають можливість визначити локалізацію звужень та непрохідності артерій кінцівок (ділянки гомілок та передпліч). При необхідності можливе взяття біопсії, наприклад ураженої поверхневої вени.
 
Обов'язково проводять диференційну діагностику з метою виключення інших типів васкулітів, атеросклерозу, захворювань сполучної тканини тощо.
 
В першу чергу з метою забезпечення успішності лікування хворий повинен відмовитися від куріння та інших типів споживання тютюну - основного провокуючого чинника. 
 
Медикаментозне лікування включатиме призначення знеболювальних препаратів, лікарських засобів для покращення кровопостачання, протизапальних (кортикостероїди). Додатково застосовується місцеве лікування у вигляді антисептичних пов'язок, при необхідності дренаж, висікання гнійних тканин.
 
Оперативне втручання є доцільним у разі розвитку глибоких некрозів (ампутація), коли пацієнт і надалі продовжує палити та не дотримується рекомендацій лікаря, або при надмірному звуженні судин - стентування та шунтування, інколи видалення та протезування ураженої судини.
 
Тому дбайте про стан своїх судин й організму в цілому дотримуючись здорового способу життя, та насамперед відмовившись від шкідливих звичок.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED