Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Підвищений холестерин: основні симптоми

Підвищений холестерин: основні симптоми Ми знаємо, що існує “хороший” та “поганий” холестерин. Однак чи ми обізнані у рівні свого холестерину? У більшості випадків відповідь буде негативною. Відмітимо, що наслідки високого рівня холестерину можуть бути досить серйозними для здоров'я людини, адже з підвищенням холестерину збільшуються ризики розвитку атеросклерозу, інсульту та ін.

В першу чергу важливо розуміти, що категорично поділяти холестерин на поганий та хороший, як у фільмах типу трилер, не зовсім є правильним рішенням. 
 
Важливий баланс, і досягти його можливо контролюючи не тільки свій спосіб життя, а й рівень холестерину. Навіть при відсутності показань та задовільному стані рекомендовано проходити обстеження кожні чотири-шість років. Це важливо, адже тривалий час високі показники можуть безсимптомно впливати на стан людини. Звісно, що інтервал проведення аналізів скорочується при наявності показань та знаходженні в групі ризику. 
 
Так при задовільному стані показники загального холестерину становитимуть 5 ммоль/л (для людей  в групі ризику - 4 ммоль/л та менше); ліпопротеїни низької щільності (так званий “поганий” холестерин) - 3 ммоль/л (1,8 ммоль/л або менше для осіб в зоні ризику); ліпопротеїни високої щільності (”хороший” холестерин) - понад 1 ммоль/л.
 
Відмітимо, що холестерин при своєму збалансованому рівні є необхідним для відтворення гормонів, повноцінного функціонування органів дихання, ШКТ тощо.

Які фактори впливають на підвищення рівня холестерину?

  1. Раціон: недоїдання або навпаки зловживання шкідливою їжею.
  2. Малорухомий спосіб життя.
  3. Шкідливі звички.
  4. Ожиріння.
  5. Ниркова недостатність та інші патології нирок.
  6. Цукровий діабет.
Зауважимо, що особливого контролю показників потребують особи, що входять до групи ризику. Наприклад, наявність в родині захворювань серцево-судинної системи; діагностовано ожиріння, інсульт, ішемічну хворобу серця, цукровий діабет тощо.

Симптоми 

Окрім змін зі сторони загального самопочуття, при підвищеному рівні холестерину виникають і зовнішні зміни. Так на обличчі можлива поява невеликих утворень - ксантомів, наростів жовтого кольору. Вони найчастіше локалізуються на повіках.

Також до перших проявів порушення можна віднести:
  • загострення хронічних захворювань;
  • задишка та больові відчуття в грудях, що вказує на ймовірне закорковування артерії;
  • больові відчуття в ногах, особливо після фізичного навантаження.
Однак при цьому зауважимо, що встановити точно підвищений у вас рівень холестерину чи ні, можливо після проведення відповідного дослідження - ліпідограми.

Тактика

Аби досягнути правильного балансу холестерину, необхідно:
  1. Правильно харчуватися. При цьому зовсім не потрібно мучити себе дієтами. Адже при раптовій відмові від жирів, печінка почне компенсувати їх дефіцит та ще більше продукувати холестерин. Харчування повинно бути збалансованим, з заміною, наприклад насичених жирів (м'ясо та сало) на складні вуглеводи та рибу, морепродукти.
  2. Заняття спортом або іншим видом фізичної активності.
  3. Відмова від шкідливих звичок.
При показаннях лікар може призначити медикаментозне лікування у вигляді ліків для зниження рівня холестерину (сатинів), з поєднанням корекції способу життя.
Також, якщо підвищення показників холестерину напряму пов'язано з розвитком певного захворювання, в першу чергу лікування буде направлено на його корекцію або усунення. 
 
При наявності в анамнезі таких захворювань, як цукровий діабет, ожиріння або Ваш раціон є далеким від ідеального, проведення ліпідограми є життєво необхідним. Ліпідограма - це дослідження крові, що встановлює рівень загального холестерину та його фракцій, жирних кислот. На сьогодні контролювати рівень холестерину при відповідних показаннях можливо й в домашніх умовах. Для цього застосовується ліпідометр (холестерометр-глюкометр), пристрій у вигляді портативного біохімічного аналізатора. Дізнатися детальніше про даний пристрій та придбати для користування Ви зможете скориставшись послугами медичного маркету ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED