Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба Рейно: основні причини спазму судин

Хвороба Рейно: основні причини спазму судинХвороба Рейно належить до захворювань невиясненої етіології, що супроводжується рефлекторним спазмом судин рук та стоп. У ці судини кров або раптово перестає надходити або потрапляє її недостатня кількість.

Дана реакція виникає у відповідь впливу холоду або емоційного сплеску. 
 
В залежності від провокуючого чинника розрізняють первинну форму хвороби Рейно (ідіопатична форма), що має легкий перебіг та вторинну форму, що має назву - синдром Рейно. Синдром Рейно виникає на тлі захворювань сполучної тканини (наприклад, системний червоний вовчак).
За статистичними даними більша кількість випадків хвороби Рейно припадає на жіночу стать.

Які фактори впливають на розвиток хвороби Рейно?

Ідіопатична форма хвороби Рейно виникає частіше та спричиняє пацієнтам невеликий дискомфорт. При цьому точних причин даного порушення не встановлено. Небезпека хвороби Рейно полягає в ймовірних ризиках ураження шкірного покриву - виразки, травми шкіри.

Синдром Рейно є відповідно ознакою серйозних патологічних станів в організмі, що стосуються ураження сполучної тканини. Також провокуючими факторами синдрому являються:
  • травми;
  • тривала праця пов'язана з монотонною роботою руками (набирання тексту, робота з молотком, вплив вібрації);
  • приймання певних лікарських препаратів.

Які основні прояви захворювання?

  1. Поява больових відчуттів.
  2. Мерзлякуватість.
  3. Порушення чутливості (оніміння).
  4. Чітка зміна забарвлення шкіри на декількох пальцях руки. На початку спостерігається блідість пальців, внаслідок спазму судин під впливом холоду. Далі виникає ціаноз (венозний застій). Тривалість спазму судин досягає 20-30 хвилин, після чого кровотік відновлюється й шкіра стає гіперемованою. 
Також при відновленні кровопостачання окрім яскравої гіперемії уражені частини тіла починають набрякати, пощипувати або пекти.
При відсутності надання відповідної терапії симптоми захворювання поступово прогресують залучаючи до патологічного процесу інші ділянки, наприклад інші пальці. Не є виключенням змін зі сторони кінчика носу або вушних раковин. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення ідіопатичної форми хвороби Рейно базується на анамнезі й виключенні причин вторинної форми. Вторинна форма (синдром Рейно) діагностується після виявлення основної патології, при якому синдром може розвинутись. Тому обстеження включає ряд лабораторних та інструментальних методів. 
 
Тактика лікування першочергово полягатиме в усуненні провокуючого фактору. Далі проводиться медикаментозна терапія з застосуванням блокаторів кальцієвих канальців, знеболювальних.
 
Важливим етапом у лікуванні хвороби Рейно є внесення змін у спосіб життя пацієнта. Йому важливо відмовитися від шкідливих звичок (алкоголь, куріння), уникати переохолодження.
При відсутності результату від медикаментозної терапії та високих ризиків некрозу пальців постає питання щодо проведення оперативного втручання (грудна симпатектомії).
 
Знизити ризики розвитку хвороби Рейно допоможе комплексний підхід, що забезпечує задовільний кровообіг:
  • відмова від куріння;
  • активний спосіб життя;
  • уникання переохолодження;
  • контроль рівня стресового фактора;
  • уникання самолікування, лише після консультації з лікарем. Оскільки певний вид ліків може викликати спазм судин.
Хвороба Рейно є досить серйозним захворюванням, яке потребує вчасного лікування. Звісно, що на холоді ми можемо відчувати затерпання пальців рук і це є нормальною реакцією. Однак з приєднанням до цього змін зі сторони кольору шкіри обов'язково зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED