Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Отруєння грибами: основні симптоми

Отруєння грибами: основні симптомиНаразі триває активний сезон збирання грибів. Однак не варто забувати, що отруєння грибами належить до найбільш поширених та при цьому найтяжчих за перебігом видів отруєнь. Випадки інтоксикації можуть виникнути як при вживанні отруйних грибів, так і не правильному приготуванні їстівних. Тому варто бути обачними. А симптоми, що будуть вказувати на розвиток отруєння грибами, розберемо далі. 

Гриби є досить корисним продуктом, адже містять в собі запас білку (рослинне м'ясо), фосфору й кальцію. Незначна порція грибів надає відчуття ситості. Однак для початківців у збиранні грибів, такий корисний продукт може стати небезпечним, внаслідок необізнаності.

Чому виникає отруєння грибами?

Окрім небезпеки у вживанні диких та неїстівних грибів, інтоксикація може виникнути навіть при вживанні їстівних. Це насамперед пов'язано з їх неправильним приготуванням. Також якщо гриб несвіжий або переспілий в ньому накопичуються токсини. Або ж гриб може бути уражений паразитами. 
Щодо приготування, то попередньо оглянувши гриби, їх необхідно ретельно промити та відварити (при цьому два рази кип’ятити). Страви з грибів зберігаються не більше ніж добу.

Основні прояви отруєння

Прояви отруєння у більшості випадків виникають упродовж пів години після вживання грибів. До основних скарг належить:
  • біль в животі, різкого характеру;
  • діарея;
  • підвищене слиновиділення та потовиділення;
  • підвищення температури тіла;
  • кінцівки стають холодними;
  • блювання.
При досягненні критичного стану у хворого виникають судоми, галюцинації, порушення зору та дихання.
 
При відсутності надання вчасної допомоги, тривала дія токсинів підвищує ризики летального результату.

Безпечне збирання грибів

Якщо ви завзятий поціновувач грибів, при їх збиранні важливо враховувати декілька порад. Насамперед обирайте лише ті гриби, у їстівності яких ви впевнені на 100%. Гриби не повинні бути незрілими або переспілими, що впливає на їх зовнішні ознаки. 
 
Обирайте відповідну для збирання грибів території, вона не повинна бути радіаційно забрудненою або знаходитися біля трас. 

Тактика при отруєнні

При появі симптомів отруєння, варто одразу викликати швидку допомогу. Важливим етапом є надання першої допомоги в домашніх умовах, а саме викликання блювання; промивання шлунку; надмірне вживання підсоленої води з метою запобігання зневоднення; приймання сорбентів.
 
Також спеціалісти вказують на необхідність в збереженні залишків грибів, що дасть можливість виявити тип токсину. Надалі допомога надаватиметься  в умовах стаціонару.
Пам'ятайте, що не існує єдиного правила, що дасть можливість відрізнити отруйний гриб, від неотруйного. Тому основним методом захистити себе від отруєння є уникання вживання грибів, що не вирощуються промисловим способом. Не забувайте про небезпеку вживання грибів й у не сезон “тихого полювання”, а саме у вигляді консервацій.
 
Також категорично заборонено вживати гриби дітям, вагітним та жінкам в період лактації, людям похилого віку. Оскільки, це не тільки небезпечно ризиками отруєння, а й спричиняє надмірну тяжкість на ШКТ. 
 
При появі симптомів отруєння, негайно викликайте швидку, не зволікайте!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED