Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вітамін К: що це за вітамін та які основні симптоми його дефіциту?

Вітамін К: що це за вітамін та які основні симптоми його дефіциту?Донедавна обізнаність щодо вітаміну К у більшості з нас була мінімальною. Однак умови пандемії спричинили неймовірний забіг до аптек зі скуповуванням вітамінів з метою підвищення імунітету, до цього переліку й увійшли вітамінні добавки, що містять вітамін К. Чому люди зосередилися на даному компоненті та яка його основна функція? З'ясуємо далі.

Вітамін К являє собою жиророзчинний вітамін, який є важливим нутрієнтом для забезпечення задовільного згортання крові та розвитку кісток. Згідно з його основної функції, вітамін К ще називають “коагуляція-вітамін”.
 
Першочергово важливо зазначити, що вітамін К поділяється на дві форми: вітамін К1 (філохінон) та вітамін К2 (менахінон). Отримати ми їх можемо вживаючи зелені овочі та фрукти (авокадо, капуста, ківі, спаржа, шпинат, брюссельська капуста), олії. Своєю чергою вітамін К2 дуже легко засвоюється організмом та має протизапальну дію. Входить він до складу сирів, квашеної капусти, яєчних жовтків та деяких продуктів тваринного походження.

Які основні функції вітаміну К та чому виникає його дефіцит?

  1. Згортання крові: розвиток дефіциту вітаміну К може спричинити появу гематом та кровотечі. При цьому людям, які приймають антикоагулянти рекомендована дієта зі зниженим вмістом даного вітаміну, адже він знижує властивості препарату, що розріджує кров. 
  2. Метаболізм кісткової тканини, а саме контроль накопичення солей кальцію в ній: дефіцит вітаміну підвищує ризики розвитку остеопорозу.
  3. Функціонування серцево-судинної системи: наприклад при дефіциту вітаміну К, кальцій може накопичуватися судинах, що підвищує ризики розвитку інфаркту або інсульту.
Оскільки даний тип вітаміну є жиророзчинним для забезпечення його засвоєння необхідне задовільне функціонування печінки та жовчного міхура. Відповідно при розвитку порушення зі сторони органів, погіршується всмоктування нутрієнта  та виникає його дефіцит. Також певний тип лікарських препаратів  впливає на засвоєння вітаміну К в організмі: антикоагулянти, антациди, аспірин.

Які симптоми вказують на розвиток дефіциту вітаміну К?

  1. Порушення МЦ (менструації стають надмірними).
  2. Підвищена кровоточивість та поява гематом, навіть при незначних ударах.
При цьому варто зазначити, що надмірне споживання вітаміну К має свої негативні наслідки, в першу чергу кров набуває підвищеної в'язкості що спричиняє ризики розвитку тромбів. Тому в першу чергу варто виключити спроби самолікування та самостійного призначення вітамінних препаратів. 

Вітамін К та COVID-19

Донедавна вченими було встановлено, що дефіцит вітаміну К має негативний вплив на перебіг COVID-19, в першу чергу це пов'язано зі зниженням еластичності судин. Так вітамін К впливає на діяльність білка MGP, який захищає еластичні волокна судин від ураження та руйнування. 
Однак при впливі інфекції, в тому числі й вірусу зміни зазнають й судини: їх стінки пом'якшуються аби вільно пропустити імунні клітини до тканин для боротьби з чужорідним агентом. Як наслідок виникає швидкий дефіцит вітаміну К, адже стимулюється продукуванням білка MGP.  
В протилежному випадку високі ризики розвитку тромбозу. Це пов'язано з тим що при пошкодженні судини організм формує кров'яний згусток аби “залатати” уражену судину.  
 
Спеціалісти наголошують, що у всьому важливий баланс. Неможливо харчуватися шкідливою їжею та при цьому вважати, що приймання вітамінних добавок зробить вас здоровими. В першу чергу корисні мікроелементи ми отримуємо з нашого раціону, який повинен містити овочі, фрукти, зелень, м'ясо тощо. А додаткові препарати призначаються виключно лікарем після проведення ряду лабораторних досліджень з наявністю показань, наприклад дефіциту.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED