Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зуби мудрості: показання для видалення і лікування

Зуби мудрості: показання для видалення і лікуванняЗуби мудрості - це восьмі за рахунком зуби в своєму ряду, треті моляри. Зазвичай вони прорізуються у віці 14-25 років, але зовсім не обов'язково. Буває, що вони прорізуються значно пізніше або ж не виростають зовсім.

Прорізування зубів мудрості зазвичай досить болісне, воно ​​викликає запальний процес. І взагалі ці зуби найчастіше приносять багато клопоту, тому при найменшому їх захворюванні часто рекомендують їх видаляти. Але чи завжди потрібно видаляти зуби мудрості? Можливо, іноді можна їх вилікувати, якщо виникають з ними проблеми?

Навіщо потрібні зуби мудрості?

Користі сучасній людині від зубів мудрості немає жодної. Це рудименти, які нам ще залишила еволюція. Сьогодні ми вживаємо їжу, яка не вимагає наявності ще 4-х зубів у роті: вона добре жується, ретельно готується. Ми вже не їмо сире м'ясо й інші подібні продукти, які вживали наші предки.
Зуби мудрості прорізуються лише у приблизно половини людства, а у 15% сучасних людей навіть немає їх зачатків. З жувальною функцією прекрасно справляється і щелепа без наявності третіх молярів.

Показання до видалення зуба мудрості

Так що ж робити, якщо зуб мудрості інфікований карієсом або іншою інфекцією порожнини рота? Лікувати його або відразу видаляти? Для прийняття рішення однозначно потрібно проконсультуватися з лікарем.

Показання до видалення зуба мудрості наступні:
  • Неправильне положення зуба. Буває так, що зуб виростає не рівним, а з нахилом, іноді досить значним. Через це він стає абсолютно марним для людини, його не можна використовувати як опору для моста в разі зубного протезування або для жування. Крім того, нахилений зуб травмує слизову, викривляє сусідні з ним зуби і провокує їх руйнування. Такий зуб краще видалити.
  • Брак місця в щелепі для зуба. Занадто вузька щелепа просто не може вмістити 32 зуба, і тоді зуб мудрості, що прорізується, зміщує положення сусідніх зубів і викривляє їх.
  • Планується встановлення брекетів. Під впливом брекетів інші зуби змінюють своє положення в щелепі, а третій моляр може їм у цьому заважати.
  • Руйнування зуба мудрості. Якщо карієс сильно його пошкодив, «рятувати» цей зуб не має сенсу, краще його видалити.
  • Перикороніт - запалення м'яких тканин ясен, які оточують зуб, що прорізується. Тоді в яснах навколо зуба мудрості утворюється набряк і накопичується гній. В такому випадку зуб потрібно терміново видаляти.

Показання для збереження зуба мудрості

Зберегти зуб мудрості варто, якщо:
  • Сьомі і шості за рахунком зуби погані, ними важко жувати. Тоді зуб мудрості може стати повноцінним жувальним зубом.
  • Це єдиний зуб, який можна використовувати для протезування інших зубів.
Якщо зуб мудрості не турбує людину, краще його не чіпати. Але це буває рідко. Зазвичай вони прорізуються дуже болісно і з багатьма ускладненнями. Тому стоматологи часто рекомендують їх видаляти.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм