Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як вчасно розпізнати ранні прояви артриту?

Як вчасно розпізнати ранні прояви артриту?Ви часто чули від знайомих та рідних про те, що суглоби «крутить» на погоду? Досить поширене явище, правда ж? Однак така скарга може бути початковим проявом артриту, про особливості перебігу якого ми з’ясуємо далі.

Артрит — це патологічний стан, що супроводжується розвитком запалення суглобів. При цьому ураження можуть зазнавати як один, так і кілька суглобів з поступовою появою симптомів. Загалом «артрит» — це термін, який належить до групи станів, які вражають суглоби.
 
Розрізняють досить багато типів артриту які різняться причинами, що їх викликали та методами лікування. Найбільш часто ми зустрічаємось з подагрою, остеоартритом, ревматоїдним артритом, інфекційним артритом. 

Характерні ознаки артриту

До загальних проявів артриту можна віднести біль у суглобах, скутість та набряки, жорсткість, підвищена чутливість. 
 
Більш специфічна клінічна картина залежатиме від типу захворювання. Так при остеоартриті додатково виникає обмеження в рухах, деформація суглоба, кісткові нарости на пальцях.
Тоді як при ревматоїдному артриті хворого турбуватиме швидка стомлюваність, ураження більше ніж одного суглоба, запалення судин та міокарду.
 
Коли артрит стає затяжним, він може значно вплинути на якість життя та призвести до хронічного болю, труднощів з пересуванням та деформації суглобів. Не є виключенням коли запальний процес переходить на інші суглоби, наприклад як зазначалося вище.

Основні причини

  1. Спадковий фактор.
  2. Зношення суглоба, що спричиняє руйнування хряща, який його амортизує.
  3. Віковий фактор (частіше зустрічається в осіб старше 50 років)
  4. Травми.
  5. Ожиріння.
  6. Аутоімунні захворювання.
  7. Інфекція, яка вражає суглобові тканини (інфекційний артрит).
Іноді артрит виникає без причини чи тригера. Лікарі називають це ідіопатичним артритом.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу переважно відбувається у сімейного лікаря на основі фізикального огляду, аналізу клінічної картини. За необхідності лікар первинної медичної допомоги направить пацієнта до спеціаліста. Додатково обстеження включатимуть проведення лабораторного дослідження крові, аналіз суглобової рідини, МРТ та КТ, рентгенографія.
 
Тактика лікування буде направлена на зменшення проявів симптомів (біль, додаткове пошкодження суглобів).

Загалом лікування артриту передбачає комбінацію медикаментозних препаратів (анальгетики, нестероїдні протизапальні, імунодепресанти), фізіотерапії, фізичних навантажень, дієти.

Оперативне втручання проводиться з метою заміни ураженого суглоба на штучний. Відмітимо, що найчастіше операція виконується для заміни стегон і колін.

Допоміжні пристрої, такі як тростини або ходунки, можуть допомогти деяким людям рухатися.

Важливо розуміти, що втрата зайвої та підтримання помірної ваги зменшує ризик розвитку артриту. Також це допоможе зменшити симптоми, якщо захворювання вже розвинулося.

У випадку відсутності вчасного надання допомоги якість життя пацієнта може суттєво знизитися.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм