Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини гіпермобільності суглобів

Основні причини гіпермобільності суглобівЯкщо ви легко можете збільшувати межі рухів своїх суглобів при чому абсолютно безболісно, це свідчить про їх гіпермобільність. Чи є це нормою? Вияснимо далі.

Гіпермобільність суглобів - це стан, що виникає внаслідок надмірної пухкості тканин які утримують суглоб. Тобто це означає, що суглоби можуть рухатися за межі нормального діапазону рухів. Також можливо, що до гіпермобільності суглобів призводить слабкість м'язів навколо нього.
 
Внаслідок цього найчастіше ураження зазнають суглоби колін, плечей та ліктів, зап'ястя, а також пальці.
Гіпермобільність може виникнути у будь-кого, однак найчастіше це є поширений стан сере дітей, що пов'язано з недостатньо розвиненою сполучною тканиною.

Якщо окрім надзвичайної гнучкості суглобів виникає біль, діагностується стан під назвою - синдром гіпермобільності суглобів.
Попри відсутність лікування з симптомами можна впоратися, зберігаючи м’язи міцними та приймаючи ліки.

Які фактори впливаю на гіпермобільність суглобів?

У більшості випадків даний стан не пов'язаний з будь-якими основними захворюваннями, що є ознакою доброякісної гіпермобільності. Переважно причиною може бути спадковий фактор, форма кісток, м'язовий тонус. Щодо спадковості, вважається, що певну роль відіграють гени, які беруть участь у створенні колагену.
 
Рідше за синдромом гіпермобільності приховане основне захворювання у вигляді синдрому Дауна, захворювання сполучної тканини (синдром Марфана), порушення обміну речовин (синдром Моркіодзют).

Коли варто звернутися до лікаря?

Лікування не потребують випадки коли розвивається виключно гіпермобільність суглобів без будь-яких інших скарг та симптомів.
Звернення ж до лікаря необхідно якщо виникли:
  1. Больові відчуття під час руху суглоба.
  2. Набряк, особливо пізно ввечері, вночі або після фізичних вправ чи активності.
  3. Втома.
  4. Часті травми суглобів і зв'язок, в тому числі вивихи й розтягнення.
  5. Раптові зміни зовнішнього вигляду суглоба.
  6. Зміна діапазону рухливості.
Також варто приділити увагу можливим змінам у функціонуванні верхніх та нижніх кінцівок. Відповідно це може свідчити про вищевказаний синдром гіпермобільності суглобів.

Тактика

З метою встановлення причини порушення та можливих наслідків, лікар проводить фізикальний огляд з визначенням діапазону рухів суглобів. Додатково проводиться лабораторне дослідження крові.
 
Надання ж допомоги переважно потребують випадки синдрому гіпермобільності суглобів. У цьому випадку лікар може призначити препарати для усунення больових відчуттів та зміцнення суглоба. Також можливо проходи фізіотерапевтичні процедури.
 
Варто враховувати, що наявність гіпермобільності суглобів підвищує ризики вивиху суглобів або їх пошкодження. Також люди, які мають цей синдром у дорослому віці, з віком частіше хворіють на остеоартрит.
 
Аби запобігти цьому доцільним буде бути фізично активним з обов'язковим захистом своїх суглобів, носити правильно підібране взуття та уникати різких незвичайних рухів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм