Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Остеоартрит: основні симптоми ураження суглобів

Остеоартрит: основні симптоми ураження суглобівОстеоартрит є найпоширенішою формою артриту, яка вражає значну кількість населення. Це відбувається, коли захисний хрящ, який амортизує кінці кісток, з часом зношується. Більш детальніше про перебіг захворювання з'ясуємо далі.

Остеоартрит - це патологічний процес хронічного характеру (дегенеративне), що супроводжується ураженням суглобів. Нагадаємо, що суглоб являє собою місце сполучення двох кісток. Кінці кістки покриваються хрящем, руйнування кого спричиняє тертя між кістками. Це і викликає насамперед біль та ряд інших дискомфортних симптомів.
 
Запалення та пошкодження суглоба викликають зміни кісток, руйнування сухожиль та зв’язок і руйнування хряща, що призводить до болю, набряку та деформації суглоба.

Локалізація патологічного процесу може відбутися у будь-якому суглобі, однак найпоширенішими ділянками є коліна, пальці та плече. А вікова категорія, що припадає під групу ризику є люди похилого віку.
 
В залежності від причини виникнення розрізняють первинний тип ОА, який є найбільш поширеним та переважно вражає пальці рук та ніг, хребет, стегна, коліна. Вторинна форма виникає при вже існуючій аномалії суглоба, включаючи травму, запальний або інфекційний артрит.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

  1. Віковий фактор, коли захворювання має кумулятивний ефект та з віком тільки більше відчувається дискомфорт в суглобах.
  2. Перенесення травм суглобів, зв’язок.
  3. Вроджені вади розвитку суглоба.
  4. Ожиріння.
Підвищені ризики розвитку остеоартриту, окрім вищезазначених факторів мають особи з робочою діяльністю, що полягає у навантаженнях на суглоби, з випадками ОА у родині, а також жінки клімактеричного періоду.
 
Відмітимо, що ураження суглоба в одній частині тіла також підвищує ризик розвитку ОА в інших частинах тіла. 

Основні симптоми остеоартриту

  1. Біль в суглобах та труднощі при його рухах (втрата гнучкості та зменшення діапазону рухів).
  2. Болючість або дискомфорт при натисканні на уражені ділянки.
  3. Характерні звуки під час руху суглобів (крепітація або скрегіт, тріск, клацання).
  4. Формування кісткових шпор, які зазвичай є безболісними.
Відповідно, чим довше відсутнє лікування, тим більше прогресує захворювання з появою ускладнень.

Діагностика та тактика лікування

Оскільки остеоартрит є тією патологією, що має повільний розвиток, діагностувати на початковому етапі його інколи досить складно. Звісно до моменту проявів симптомів.
Однак встановити діагноз можливо завдяки рентгенографії, МРТ, лабораторних досліджень крові та аналізу суглобової рідини (для визначення інфекції).
 
Лікування остеоартриту направлене на контролювання виниклих симптомів та залежатиме від їх тяжкості та локалізації. Не є виключенням, коли зміни у способі життя та призначені лікарем безрецептурні препарати допоможуть полегшити больовий синдром та набряк суглоба.

Медикаментозна терапія включає призначення знеболювальних, нестероїдних протизапальних, кортикостероїдів.

Оперативне втручання буде доцільним при незворотному ураженні суглоба з можливою остеотомією колінного суглоба або ж його заміною.

Щодо змін у способу життя, то насамперед пацієнтові необхідно контролювати свою вагу, аби зменшити навантаження на суглоби, достатньо спати з метою забезпечення відпочинку м'язам та зменшення набряку.
Також фізична активність зміцнює м’язи навколо суглобів і може допомогти полегшити скутість. На початку достатньо обмежитися незначною діяльністю по 20-30 хвилин.
Дієта та харчування особливо важливі при розвитку ОА. По-перше, це необхідно аби утримувати вагу у межах норми, по друге - харчування може допомогти полегшити симптоми шляхом зменшення запалення та набряку.

Щодо методів профілактики, то існують фактори ризику ОА, які не можливо змінити, наприклад спадковість та вік. Однак інші тригери можна контролювати й це допоможе знизити ймовірність захворювання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм