Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Псевдоподагра: основні симптоми ураження суглобів

Псевдоподагра: основні симптоми ураження суглобівПопри схожу назву та віднесення до типів артриту псевдоподагра та подагра, мають певні відмінності.  У той час як псевдоподагра спричинена кристалами пірофосфату кальцію, подагра своєю чергою - кристалами уратів (сечової кислоти).

Псевдоподагра (помилкова подагра) — це патологічний процес, що характеризується ураженням суглобів, а саме їх раптовим та болючим набряком. Псевдоподагра належить до різновиду артриту та супроводжується утворенням кристалів в синовіальній рідині, яка змащує суглоби. Це і призводить до запалення та больового синдрому.
 
Типовою локалізацією патологічного процесу є колінні суглоби, а випадки захворювання частіше зустрічаються у дорослих старше 60 років. Рідше захворювання може охоплювати стегна, плечі, лікті, суглоби пальців, пальці ніг або щиколотки.

Основні причини

Достеменно причини виникнення захворювання не встановлені. Однак спеціалісти відзначають, що ймовірність захворювання зростає з віком та при наявності випадків у когось з родини.
 
До додаткових тригерів псевдоподагри відносять:
  • високий рівень заліза в крові;
  • гіпотиреоз або гіперпаратиреоз; 
  • гіперкальціємію;
  • дефіцит магнію.

Які характерні симптоми псевдоподагри?

  1. Больовий синдром в суглобах.
  2. Набряк ураженого суглоба та гіперемія шкіри навколо нього.
  3. Накопичення рідини навколо суглоба.
  4. Розвиток запального процесу хронічного характеру.
Патологічний стан також часто присутній у людей, які мають остеоартрит (дегенеративне захворювання суглобів).

Діагностика та тактика лікування

Для встановлення діагнозу окрім фізикального огляду та визначення анамнезу, лікар проводить ряд діагностичних тестів, що включають:
  • рентгенографію;
  • лабораторне дослідження суглобової рідини з метою виявлення кристалів пірофосфату кальцію;
  • МРТ або КТ;
  • УЗД.
На сьогодні немає засобів для усунення кристалічних відкладень.
Тому лікування буде направлено на зменшення інтенсивності симптомів, насамперед болю та набряку суглобів.  З цією метою терапія включатиме дренування суглоба з наступним видаленням рідини, що дасть можливість зменшити тиск у суглобі. Медикаментозна терапія включатиме нестероїдні протизапальні препарати. Симптоми часто полегшуються протягом 24 годин після початку лікування протизапальними препаратами.
 
У тому випадку, коли стан суглобів критичний, лікар може порекомендувати оперативне втручання з їх заміни.

Відмітимо, що тип призначеного лікування залежатиме від кількох факторів, включаючи вік пацієнта, тип інших ліків, які він приймає, загальний стан здоров’я, історію хвороби та тяжкість нападу.

При відсутності належного лікування псевдоподагра може призвести до постійного пошкодження суглоба (кісткові шпори, кісти).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм