Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Заморожене плече: основні причини ураження плечового суглоба

Заморожене плече: основні причини ураження плечового суглобаЗаморожене плече або адгезивний капсуліт – це патологічний стан, що характеризується ураженням плеча з наступним обмеженням діапазону рухів.

Механізм розвитку адгезивного капсуліту полягає в потовщенні та напруженні тканин плечового суглоба (плечової капсули), з наступним формуванням рубцевої тканини. У результаті плечовий суглоб немає достатньо простору для належного обертання.
 
Зазвичай пацієнт відчуває біль та скутість, які з’являються поступово, посилюються, а потім, нарешті, зникають.

Характерні ознаки

  • Поступове обмеження рухів, що у кінцевому результаті призводить до неможливості рухати плечем.
  • Больові відчуття. Біль може посилюватися вночі та впливати на сон.
Зазвичай людина проходить через три фази із замороженим плечем. До прикладу при стадії заморожування відчувається біль у плечі при русі, який повільно посилюється. Відповідно рухи плеча обмежуються. Ця стадія може тривати від 6 до 9 місяців.
 
Заморожена стадія супроводжується зменшенням болю, однак посиленням скутості. Рухати плечем стає важче, як і відповідно виконувати щоденні дії. Тривалість стадії сягає від 4 місяців до року. 

Для стадія розморожування характерним буде поступове повернення діапазону рухів до нормального стану. «Розморожування» може зайняти від 5 місяців до 2 років.

Основні причини

  1. Гормональний дисбаланс та захворювання щитоподібної залози.
  2. Цукровий діабет.
  3. Тривалий малорухомий спосіб життя внаслідок травми, перенесеного оперативного втручання. 
  4. Носіння плечової пов’язки. 
За статистичними даними більшість випадків припадає на осіб середнього віку (40-60 років), переважно жінок.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду з визначенням діапазону рухів пацієнта. Додатково може знадобитися ряд діагностичних тестів, серед яких МРТ, рентгенографія, артрограма (рентгенографія з застосуванням барвника).
 
Тактика лікування є індивідуальною та обиратиметься від інтенсивності симптомів. Не є виключенням, коли специфічне лікування може не знадобитися. Однак при цьому існують ризики тривалого больового синдрому та скутості в рухах. 

У більшості випадків лікар рекомендуватиме комбінування медичних засобів у вигляді лікувальної фізкультури, медикаментозної терапії (протизапальні, ін’єкції стероїдів, знеболювальні) та навіть за необхідності оперативного втручання.

Операція буде доцільною при відсутності результату від лікувальної фізкультури.  Її мета забезпечити повний діапазон рухів усунувши будь-які спайки. Цей тип операції включає в себе невеликий розріз на плечі та використання камери під назвою «артроскоп» для видалення рубцевої тканини або її звільнення. 

Якщо проблема була викликана результатом травми чи операції артроскопія буде необхідною та матиме успіх протягом кількох тижнів після травми.

В домашніх умовах зменшити прояви порушення можна використовуючи холодові/теплові компреси та виконуючи певні фізичні вправи. 

Тому враховуючи можливі методи боротьби з капсулітом не варто самостійно боротися з проблемою, а тим паче ігнорувати її. Зверніться за консультацією до спеціаліста. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм