Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кисневі концентратори: показання до застосування

Кисневі концентратори: показання до застосуванняРіст захворюваності на COVID-19 та критичне положення місць у медичних установах змушує задуматися про використання кисневих концентраторів в домашніх умовах. Чи дійсно у цьому є необхідність? Далі з'ясуємо. 
Більшість спеціалістів закликає МОЗ до зміни алгоритмів лікування COVID-19, а саме дозволити проведення кисневої терапії вдома, з відповідним контролем сімейного лікаря. Таким чином це дасть можливість надавати допомогу на початковому етапі захворювання, знижуючи ризики лікування в палаті інтенсивної терапії.
 
Зазначимо, що виключно лікар повинен призначати режим проведення оксигенотерапії. Так в умовах пандемії відбувається орієнтування на показники сатурації, 92% - є прямим показанням до госпіталізації. Відповідно в лікарні відбувається пряме підключення до централізованої системи подачі або балонів зі зжатим киснем, а от в домашніх умовах зазвичай використовують кисневі подушки, резервуари з киснем або кисневий концентратор.

Киснева подушка

Являє собою гумовий мішок (до 40 л) с мундштуком для дихання, куди поступає кисень. Кисневі станції при лікарнях дають можливість отримати “наповнення” девайсу. Кисень набирається в подушку, при зниженні сатурації чи появі задишки використовується, краник перекривається до наступного разу.
Однак даний пристрій не буде доречним, якщо у хворого є постійна необхідність у кисні. 

Кисневий концентратор

Кисневий концентратор - являє собою апарат, який продукує кисень, концентруючи його з атмосферного повітря. Існує ряд різновидів кисневих концентраторів, використання певного типу залежатиме від тяжкості патології. 
Так при протіканні COVID-19 важливо звернути увагу на функцію пристрою зволожувати кисень, оскільки кисень в чистому вигляді дуже сушить слизові оболонки, які при перебігу коронавірусної інфекції й так висушені. 
 
В загальному в залежності по типу використання розрізняють кисневий концентратор медичного характеру (5-10 л/хв), універсальний кисневий концентратор середньої продуктивності (до 5 л/хв), який може використовуватися, як в домашніх умовах, так і в межах медичного закладу та концентратори кисню для домашнього використання (1-3 л/хв). 

Протипоказання до проведення кисневої терапії

В клінічній практиці існує ряд показань, коли проведення оксигенотерапії може тільки погіршити стан. Так до таких станів належить загострення захворювання органів травної системи, сечокам'яної та жовчнокам'яної патології, алергії та непереносність компонентів суміші. Також, при надмірному насиченню крові киснем - гіпероксії, проведення оксигенації є протипоказаним.

Показання

Гостра та хронічна дихальна недостатність. При гострому стані показником до оксигенації є рівень сатурації нижче 94%, а от в домашніх умовах прилад доречний при хронічній формі дихальної недостатності, яка найчастіше викликана ХОЗЛ, муковісцидозом або ідіопатичним легеневим фіброзом. 
 
Не є виключенням застосування кисневого концентратора з метою насичення організму киснем при симптомах кисневого голодування, в процесі відновлення після фізичних навантажень, в період вагітності (вагітні найбільш чутливі до розвитку гіпоксії), проживання в населених пунктах з високим рівнем забрудненості повітря та ін.
 
Важливо розуміти, що належне застосування допоможе уникнути можливих ускладнень. Тому киснева терапія поводиться виключно за попередньою консультацією лікаря.

На що звертати увагу при виборі кисневого концентратора?

  1. Енергозабезпечення: важливим етапом є додаткове забезпечення пристрою запасним акумулятором, оскільки концентратор не потрібно заправляти киснем - він його продукує, відповідно це потребує більшого енергозабезпечення.
  2.  Зволожування, щоб уникнути пересушування слизової оболонки.
  3. Метод постачання кисню: використання постачання кисню через канюлю дає можливість вживати воду, їжу чи медикаменти, маска ж використовується у випадку нежиті, викривлення носової перегородки. Об'єм кисню не залежатиме від методу постачання.
  4. Насиченість кисню.
  5. Наявність додаткових фільтрів (зовнішніх та внутрішніх).
Зазначимо, що кисневі концентратори  в домашніх умовах є безпечними - відсутня потенційна небезпека вибуху, комфортними та відповідно доступні у ціновій категорії, при наявності ряду показань кисневий концентратор стане просто must-have приладом для підтримання нормального функціонування організму. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм