Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірусна пневмонія та стратегія її лікування

Вірусна пневмонія та стратегія її лікуванняПневмонія – це досить важка хвороба, яка найчастіше лікується за допомогою антибіотиків. Проте не завжди таке лікування є виправданим, адже вона може мати бактеріальну, грибкову та вірусну природу походження. І тільки за умови бактеріальної пневмонії лікування антибактеріальними засобами є обґрунтованим. А що ж таке вірусна пневмонія? І як її лікувати?

Що таке вірусна пневмонія?

Вірусна пневмонія – це інфекційне ураження нижніх відділів дихальних шляхів, викликане респіраторними вірусами. Це може бути вірус грипу, парагрипу, аденовірус, ентеровірус, вірус кору, вітряної віспи тощо. Вірусні запалення легень протікають гостро, із раптовим підвищенням температури тіла, інтоксикацією організму, вологим кашлем, дихальною недостатністю, болем у грудях.

В дитинстві на частку вірусних пневмоній припадає близько 90% від усіх випадків запалення легенів. В дорослому ж віці, навпаки, люди в основному хворіють на бактеріальну пневмонію. Це слід враховувати при постановці діагнозу та визначенні стратегії лікування.

Найчастіше на вірусні пневмонії люди починають хворіти в осінньо-зимовий період, вони напряму пов’язані зі спалахами ГРВІ. Вірусне запалення легенів може закінчитися видужанням пацієнта або ж перерости у бактеріально-вірусне, із усіма витікаючими ускладненнями.

Симптоматика вірусної пневмонії

Найчастіше вірусна пневмонія приєднується до ГРВІ вже з перших днів захворювання. До її симптомів лікарі відносять:
значне та різке підвищення температури тіла до 38-39°С;
  • кашель;
  • фарингіт;
  • кон’юнктивіт;
  • риніт;
  • збільшення лімфовузлів, біль при їхній пальпації;
  • задишка.

Діагностика та лікування вірусної пневмонії

Діагностувати вірусну пневмонію допоможе лише ретельний, зважений підхід до оцінку стану хворого. Лікар повинен проаналізувати всі симптоми хвороби, призначити рентгенографію легенів, аналіз крові, мокроти.

Дітей до 1 року, а також осіб, старше 65 років госпіталізують, якщо встановлено діагноз «пневмонія». Всім іншим хворим рекомендовано більшість часу проводити у ліжку, багато пити теплої рідини. Лікування вірусної пневмонії не передбачає вживання антибіотиків, принаймні на початковому етапі розвитку хвороби. Проте якщо аналізи показують, що пневмонія змінила свій характер і стала вірусно-бактеріальною, слід вживати антибактеріальні засоби, інакше можливі дуже важкі наслідки та ускладнення. Вірусна пневмонія цим і є досить підступною – на неї часто накладається бактеріальне ускладнення, яке дуже важливо не проґавити.

Крім того, антибіотики призначаються, якщо починаються гнійні ускладнення. В якості симптоматичного лікування застосовуються відхаркувальні та жарознижуючі засоби.

В основному на лікування вірусної пневмонії знадобиться до 2-х тижнів, проте 30-40% випадків розвитку хвороби переходять у затяжну форму. Тоді клініко-рентгенологічна картинка залишається без суттєвих змін впродовж 3-4-х тижнів, що може закінчитися важкими ускладненнями чи навіть смертю пацієнта. Тому пневмонія є такою небезпечною хворобою, від якої й досі помирають. Особливо небезпека відноситься до дітей та людей похилого віку.

Профілактика вірусної пневмонії тісно пов’язана з імунізацією населення, а саме із вакцинацією проти грипу та інших небезпечних дитячих інфекцій. Також вже давно доведено, що на запалення легень частіше хворіють люди із недостатньо міцним імунітетом. Тож треба його укріпляти за допомогою регулярних прогулянок на свіжому повітрі, правильного, повноцінного харчування, помірних фізичних навантажень, здорового способу життя.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм