Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кандидозна пневмонія: чому виникає хвороба, як її лікувати?

Кандидозна пневмонія: чому виникає хвороба, як її лікувати?Кандидозна пневмонія – це хвороба, викликана умовно-патогенними дріжджоподібними грибами роду Candida. Зазвичай ці гриби пов’язують з жіночим здоров’ям та всім відомою молочницею, проте для легенів вони мають набагато серйозніші наслідки. Кандидозна пневмонія здатна викликати незворотні зміни в органах дихання, тому потребує якісного, своєчасного лікування.

Причини розвитку хвороби

Збудник цього захворювання – гриби роду Candida, вони є досить розповсюдженими в природі та в незначній концентрації не приносять шкоди людині. Небезпечною стає ситуація, коли гриби починають активно розмножуватися, підвищуючи рівень своєї патогенності. Розмноження відбувається при підвищенні рівню глюкози в рідині (наприклад, в крові), адже Candida живляться глюкозою і люблять тепло й вологу.

Фактори, які сприяють активному розмноженню грибів Candida в організмі людини, наступні:
  • цукровий діабет;
  • розлади в роботі ендокринної системи;
  • імунодефіцит;
  • прийом ліків, які знижують імунітет чи підвищують рівень цукру в крові (мова йде про антибіотики, кортикостероїди, гормональні препарати, оральні контрацептиви);
  • хронічні інфекційні процеси.

Симптоматика та діагностика кандидозної пневмонії

Симптоми цієї хвороби подібні до ознак класичної пневмонії. Запалення спостерігається в нижніх, рідше в середніх долях легенів. Ознаки, які повинні змусити хворого занепокоїтися, наступні:
  • загальна слабкість, відсутність апетиту;
  • незначне підвищення температури тіла;
  • біль у грудях, задишка;
  • сухий кашель чи вологий з домішками крові;
  • підвищене потовиділення.
В чому ж різниця між класичною та кандидозною пневмонією з точки зору клінічної картини? При кандидозних ураженнях легенів лікар не може чітко прослухати запалення. Антибіотики не покращують, а навпаки, погіршують стан пацієнта. Хвороба протікає дуже важко, має стадії загострення та регресу. Особливо небезпечна хвороба для дітей, вона може закінчитися сепсисом легенів та смертю.

Діагностувати кандидозну пневмонію досить складно. При стандартному огляді лікар за допомогою фонендоскопу може не помітити жодних ознак запалення. Велику увагу слід приділити динаміці захворювання: симптоми будуть виявлятися довго, покращення не буде помітно, температура триматиметься постійно, але не вище 38°С. Складності діагностиці додає ще й відсутність чіткої картини змін в легенях при рентгенографії, особливо на початкових стадіях хвороби. Найкращий метод діагностики кандидозної пневмонії – дослідження зразку мокроти на наявність збудника (в ній повинні віднайтися гриби роду Candida).

Лікування кандидозної пневмонії

Лікування кандидозної пневмонії має свої особливості. Просте використання антибіотиків тут не зарадить. Лікарі прописують протимікотичні препарати, які комбінують з антибактеріальними, щоб не допустити розвинення вторинної інфекції. Допомагають також імуностимулятори, протигрибкові, бронхолітичні та антигестамінні препарати. Протимікотичні засоби краще застосовувати через інгаляції. Також важлива дієта: на час лікування варто обмежити вживання глюкозовмістних продуктів, корисними будуть кисло-молочні продукти, фрукти, овочі.

Якщо кандидозну пневмонію не лікувати, вона може призвести до таких ускладнень, як: незворотні зміни тканини легенів (фіброз, склероз), дихальна недостатність, вторинні інфекційні процеси, сепсис, смерть.

Кандидозна пневмонія – це важка хвороба, наслідки якої можуть бути дуже серйозними. Ситуація погіршується ще й складністю діагностики цього захворювання на початкових стадіях. До лікування даного виду пневмонії треба підійти зважено та відповідально, строго дотримуючись всіх приписів і рекомендацій.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм