Перевозка больных

Седанов

Нервова анорексія: як вчасно розпізнати симптоми?

Нервова анорексія: як вчасно розпізнати симптоми? Наразі в погоні за ідеалом страх зайвої ваги набирає обертів та стає нав'язливо ідеєю, що в результаті може привести до стану, який називається нервова анорексія.

Нервова анорексія - це порушення, що належить до розладу харчової поведінки та супроводжується різкою втратою ваги.

Основним проявом анорексії є стурбованість стосовно споживання калорій й ваги. Хворі також мають викривлене уявлення про своє тіло та сильний страх набрати вагу.
За статистичними даними більшість випадків нервової анорексії припадає на жінок переважно молодого віку й підлітків. При цьому розлад може виникнути й у чоловіків та людей похилого віку.

Характерні ознаки

В основі розвитку нервової анорексії покладено зберігання надзвичайно низької ваги різними способами, від обмеження вживання їди до активного заняття спортом.
Можливі варіанти застосування так званого очищення організму, у вигляді діуретиків, проносних, викликання блювання.
До загальних симптомів анорексії можна віднести:
  1. Неможливість підтримувати нормальну вагу.
  2. Швидка стомлюваність.
  3. Порушення сну.
  4. Зниження артеріального тиску.
  5. Врата свідомості.
  6. Погана концентрація та зосередженість.
  7. Ламкість та випадіння волосся.
  8. Шкіра набуває жовтого відтінку та стає сухою.
  9. Закреп.
  10. Порушення менструального циклу.
Також, що можуть помітити оточуючі це зміни зі сторони поведінки хворого. Наприклад, вони починають активно займатися спортом, стають дратівливими та пригніченими.
Тобто можна зробити висновок, що не можливо визначити, чи є у людини анорексія, лише за зовнішнім виглядом, оскільки розлад також включає психічні та поведінкові компоненти, а не лише фізичні.

Які фактори впливають на розвиток анорексії?

Достеменно невідомо, що покладено в механізм розвитку анорексії. Однак спеціалісти пов'язують харчовий розлад з рядом тригерів. Насамперед люди в яких розвивається анорексія зосереджені на ідеальній картинці свого тіла та бажанні контролювати своє життя всіма можливими способами.
 
Тригерами, які можуть посприяти порушенню можуть бути: 
  1. Гормональні зміни.
  2. Психологічна травма. Це може бути пережите сексуальне або фізичне насильство.
  3. Оточення. Це може бути тиск з боку суспільства. Адже сьогодні в соціальних мережах та телебаченні ми спостерігаємо нереалістичні красиві зображення зовнішності та безпосередньо тіла.
  4. Психологічний розлад. Так особи з обсесивно-компульсивним розладом (ОКР) мають більшу схильність до дотримання суворої дієти та режиму фізичних вправ.

Діагностика та тактика лікування

Аби поставити діагноз - анорексія, лікар проведе детальний збір анамнезу з фізикальним оглядом та лабораторними дослідженнями крові й сечі, ЕКГ, тесту на щільність кісток. Діагностичні тести необхідні не тільки для перевірки загального стану здоров'я, а й для виключення інших можливих патологій які могли спричинити втрату ваги. Наприклад, целіакія або запальне ураження кишківника.
Додатково проводься також психологічне обстеження і встановлення критеріїв порушення.
 
Тактика лікування буде направлена на відновлення нормальної маси тіла та формування харчових звичок. Вагому роль у лікування відіграє і розуміння проблеми самим пацієнтом. Адже дуже часто хворі на анорексію не вірять в те, що вони хворі й не розуміють необхідність отримання медичної допомоги.

Невіддільною частиною лікування є когнітивно-поведінкова терапія, яка буде направлена на формування здорової самооцінки й вміння справлятися з сильними емоціями.
Медикаментозна терапія може бути призначена для лікування тривоги та депресії, які часто пов’язані з анорексією.

Якщо стан пацієнта стає критичним можлива госпіталізація для усунення зневоднення з можливим підключенням спеціального зонда для годування.

Важливо розуміти, що анорексія є серйозним захворюванням, яке потребує лікування. Адже екстремальна втрата ваги може призвести до недоїдання, загрозливих проблем зі здоров’ям і навіть смерті.
Тому при появі тривожних симптомів у когось зі своїх близьких негайно зверніться за консультацією до лікаря. Скористатися послугами лікаря психотерапевта або психіатра можливо завдяки Всеукраїнському каталогу клінік itmed.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм