Перевозка больных

Седанов

Як впливає психічний стан на фізичне самопочуття?

Як впливає психічний стан на фізичне самопочуття? Ми можемо стикатися зі стресом у всіх сферах нашого життя, як вдома, так і на роботі й інших соціальних ситуаціях.
Якщо стресу стає занадто багато відчуваються негативні зміни й зі сторони здоров'я. На це вказують і статистичні дані й реальна ситуація воєнного стану, що відбувається в нашій країні.

Механізм розвитку даного стану полягає у наступному - людина стикається з певним хвилюванням або стресовою подією. У відповідь мозок, а точніше гіпоталамус активує функцію виділення гормону стресу. Серце та дихання прискорюється, а м’язи напружуються. Ця реакція була розроблена, щоб захистити тіло в надзвичайній ситуації, підготувавши організм до швидкої реакції.

Симптоми хронічного стресу 

  1. Дратівливість.
  2. Занепокоєння.
  3. Депресія.
  4. Головний біль.
  5. Безсоння.
Хронічний стрес також є чинником таких форм поведінки, як переїдання або недостатнє споживання їжі, зловживання алкоголем або наркотиками та відсторонення від суспільства.

Дихання та стрес

Реакція на стрес проявляється у пришвидшеному диханні, намагаючись швидше розподілити збагачену киснем кров по тілу. Небезпеку становлять випадки наявності в анамнезі захворювань органів дихання, таких як астма або емфізема.

Стрес та функціонування серцево-судинної системи

Насамперед високий рівень стресу може призвести до підвищеного артеріального тиску, погіршення кровообігу та інших проблем зі здоров'ям серця. 
Однією з причин даного впливу є продукування гормонів як реакції на стрес. Це змушує серце працювати швидше ніж зазвичай та спричиняти його перенавантаження.

Стрес та імунна система

Чим довше ми відчуваємо стрес, тим більше погіршується робота імунної системи. Це своєю чергою створює умови для розвитку різного роду інфекцій.
Адже імунна система стає менш ефективною в боротьбі зі шкідливими бактеріями та іншими інфекційними агентами.

Стрес та психічне здоров'я

За статистичними даними стрес є однією з причин розвитку порушення психіки, включаючи депресію й тривожність.

Як зменшити стрес?

Існує багато способів, які можуть допомогти зменшити стрес та підвищити загальний рівень самопочуття. Деякі з них включають в себе:
  1. Регулярну фізичну активність. Це може бути ходьба, біг, плавання, йога, танці та інші види фізичної активності.
  2. Дихальні вправи та медитація, що дають можливість зосередитися саме на позитивних моментах.
  3. Відпочинок та сон.
  4. Спілкування з близькими та друзями може допомогти відчути підтримку та зменшити рівень стресу.
  5. Здорове харчування. Адже воно може мати вплив на рівень енергії та настрій, який безпосередньо пов'язаний і стресом.
Пам'ятайте, що неможливо прибрати стрес повністю зі свого життя, адже він є його необхідною складовою. При цьому довготривалий вплив може негативно впливати на фізичне та психічне здоров'я. Тому важливо не нехтувати змінами зі сторони свого самопочуття й звернути увагу на методи зменшення стресу та налагодження балансу між роботою та відпочинком.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм