Перевозка больных

Седанов

Як справитися з емоційним переїданням?

Як справитися з емоційним переїданням?Знаходження втіхи в їжі є досить поширеним явищем, і це частина порушення під назвою емоційне переїдання. Це пов'язано з тим, що їжа підвищує рівень дофаміну, відомого нам, як гормон щастя. І якщо на початку війни більшість з нас недоїдали, то згодом виник зворотний ефект - переїдання. В результаті при наявності провокуючих тригерів та не вмінням керувати емоціями не завжди можливо врегулювати відчуття голоду та апетиту. Під провокуючими факторами зазвичай покладені проблеми з дитинства, коли хорошу поведінку чи навпаки після сварки, завжди була винагорода у вигляді чогось смачного.

Люди бажаючи придушити негативні почуття та заспокоїти себе тягнуться все частіше за їжею, переважно шкідливою (солодощі, фастфуд). Більш того приймання їжі завершується відчуттям провини чи сорому, що знову ж таки провокує переїдання з подвоєним поверненням попередніх емоцій. Сформоване замкнуте коло призводить до збільшення маси тіла, проблем з серцем, ризиком ЦД. І у більшості випадків воно не розірветься до моменту усунення емоційних проблем.

Чому люди заїдають свої емоції?

Основна причина емоційного переїдання для кожного є різною, від проблем на роботі або в стосунках до фінансових труднощів. Звісно, що умови сьогодення та воєнний стан є напевно чи не основним тригером харчового розладу.
Проблема може виникнути в обох статей, однак за статистичними даними більшість випадків зустрічається серед жінок.
 
Механізм розвитку емоційного переїдання полягає  тому, що внаслідок стресу людина відчуває так звану емоційну порожнечу. І більшість дотримуються думки, що їжа допоможе відновити цілісність. 
 
Спеціалісти виділяють декілька етапів проходження емоційного переїдання, від активації болючого “місця”, виникнення гострої потреби усунути негативні емоції, безпосередній процес поглинання їжі до емоційного задоволення після скуштованого та виникнення провини, що може проявлятися виснажливим фізичним тренуванням або відмовою від вечері.
 
Також до факторів, що можуть вплинути на розвиток харчового розладу відносять неспроможність відрізнити фізичний голод від емоційного, гормональні порушення (коливання рівня кортизолу у відповідь на стрес).
 
Щодо неспроможності відрізнити фізичний голод від емоційного, то варто враховувати декілька нюансів. Так емоційний голод виникає раптово і ви прагнете лише певної групи їжі, а не різноманітної як при фізичному. Також характерною особливістю є переїдання з відсутністю відчуття ситості та появи відчуття сорому опісля.

Тактика 

Вживання їжі через негативні емоції часто змушує людей відчувати себе більш засмученими, ніж раніше. Тому аби позбутися даної проблеми доцільним буде дотримуватися декілька рекомендацій:
  • знайдіть “здоровий” спосіб справитися зі стресом. Оскільки це може зайняти певний час - експериментуйте з різними видами діяльності, аби знайти найбільш для вас відповідне;
  • регулярна фізична активність, від прогулянки до бігу та силових навантажень;
  • ведення харчового щоденника. Записуйте, що і коли ви їсте. Це дасть можливість визначити тригери, які призводять до емоційного переїдання та значно допоможуть у діагностиці при зверненні за лікарською допомогою;
  • правильне харчування, адже з ним організм отримує поживні речовини. Так при дотриманні правильного харчування та режиму, можливо буде легше відрізнити коли людина їсть від нудьги або пережитого стресу;
  • зосереджуйтесь на їжі, ретельно пережовуючи її. Так ви вчасно виявите коли ви дійсно наїлися;
  • уникайте відвабних факторів, типу вживання їжі перед телевізором чи переглядом новин в телефоні.
Пам'ятайте, що їжа може допомогти полегшити ваші виниклі негативні емоції лише на початковому етапі. Насправді ж подолання емоцій, що стоять за голодом повинно відбуватися правильно та поступово, обираючи найбільш відповідні альтернативи. Навіть якщо на перший погляд здається, що це довго та нудно. В кінцевому варіанті здорові харчові звички допоможуть більше контактувати з собою та своїми почуттями та запобігти ускладненням у вигляді харчових розладів (наприклад, булімія).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм