Перевозка больных

Седанов

Основні симптоми нервової анорексії

Основні симптоми нервової анорексіїТема зайвої ваги внаслідок впливу медійної сфери є досить актуальною. Так переживання у вигляді зайвої ваги можуть призвести до нав'язливих станів та як наслідок - нервової анорексії. Детальніше симптоми даного розладу з'ясуємо далі.

Нервова анорексія - це патологічний стан, що належить до розладу харчової поведінки нервового походження у вигляді сильної втрати ваги. 
 
Людина з даним розладом має надмірну стурбованість щодо своєї ваги та калорійності їжі. Це досягається дотриманням низькокалорійної дієти, надмірними фізичними вправами.
Нервова анорексія може розвинутися у будь-кого, як у чоловіків, так і у жінок молодого та старшого віку. Однак за статистичними даними більшість випадків діагностується у дівчат підлітків.

Основні симптоми нервової анорексії

Насамперед зниження ваги та її підтримання на низькому рівні досягається різними способами: обмеження у споживанні калорій, інтенсивні заняття спортом. Дехто вдається до тактики переїдання-очищення організму, що має тонку межу з іншим розладом - булімією. При цьому для цього можуть використовуватися й лікарські засоби у вигляді діуретиків, проносних, блювотних препаратів.

Додаткові симптоми при нервовій анорексії включають:
  • загальну слабкість та постійну втому;
  • коливання ваги, через неможливість її підтримувати в межах нормах;
  • порушення сну (безсоння);
  • постійне відчуття холоду, мерзлякуватість;
  • закреп;
  • порушення МЦ у жінок;
  • зниження артеріального тиску (гіпотонія);
  • випадіння волосся, сухість шкіри з появою характерного жовтяничного забарвлення.
Безпосередньо відбуваються зміни не лише у зовнішньому вигляді, а й у самій поведінці хворого. Ці симптоми і повинні викликати занепокоєння у близьких:
  • надмірні фізичні навантаження;
  • відсторонення від свого оточення;
  • пригніченість;
  • заперечення відчуття голоду, створення вигляду вживання їжі (нарізання на великі шматочки, розмазання їжі по тарілці та ін.).

Які фактори можуть вплинути на розвиток харчового розладу?

Достеменно причини нервової анорексії невідомі. Насамперед люди з харчовим розладом зосереджені на “ідеальності” свого тіла. На їхню думку, це буде впливати на розвиток їхнього життя (кар'єра, кохання, нові друзі).
 
Спеціалісти дотримуються думки, що вагому роль на розвиток анорексії мають й фактори у вигляді спадковості та гормонального балансу, оточення, а саме тиск яке воно викликає. Типовим прикладом є саме зображення тіла в журналах, на телебаченні, що може викликати у молоді бажання бути худорлявим.
 
Також до провокуючого фактору належить психологічний стан людини. Так при наявності в анамнезі обсесивно-компульсивного розладу (ОКР) існують більші ризики розвитку анорексії, оскільки такі хворі схильні до нав’язливих ідей та дій.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу “нервова анорексія” потребує детального обстеження. Так лікар насамперед проведе фізикальний огляд (вимірювання АТ, ЧСС) та психологічне обстеження з визначенням харчових звичок пацієнта та виниклих при цьому почуттів.
Додатково з метою визначення наслідків анорексії або інших можливих причин втрати ваги проводяться лабораторні дослідження крові, ЕКГ, ендоскопічні дослідження.
 
Терапія при нервовій анорексії насамперед розпочинатиметься з усвідомлення пацієнтом того, що у нього харчовий розлад. В протилежному випадку, лікування значно ускладнюється.
Тактика лікування буде направлена на нормалізацію маси тіла, побудування корисних харчових звичок. Це відбувається при роботі з дієтологом.
Психотерапевт проводитиме форму лікування у вигляді когнітивно-поведінкової терапії. 
Вагому роль у лікуванні відіграє підтримка близьких та їх участь у терапії, а також контактування з іншими пацієнтами, що мають такий самий розлад.
При наявності додатково симптомів у вигляді тривожності та схильності до депресії можливе призначення антидепресантів.
В тяжких випадках та критично низькій масі тіла пацієнт госпіталізується з можливим встановленням зонду для годування та введенням внутрішньовенних рідин (при зневодненні). 
 
Вилікуватися від нервової анорексії можливо. Однак кожен випадок індивідуальний, все залежатиме від тяжкості випадку та бажанні хворого вилікуватися. В протилежному випадку при зниженні маси тіла до критичних показників зберігаються ризики летального результату.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм