Перевозка больных

Седанов

У лікуванні депресії допоможе фізична активність та наявність хобі

У лікуванні депресії допоможе фізична активність та наявність хобіДепресія, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, - це психічний розлад, який провокує втрату інтересу до життя, пригнічений, сумний стан, відсутність почуття радості, низьку самооцінку, порушення апетиту і сну, млявість, проблеми з концентрацією уваги. Депресія - це досить поширений розлад, особливо в розвинених країнах світу.

Хронічна депресія може дуже негативно позначатися на стані й житті людини і призводити до суїцидальних настроїв. Лікарі стверджують, що на сьогодні депресія успішно лікується за допомогою психотерапії та лікарських засобів. Однак деякі дослідження показують, що прекрасний спосіб боротьби з депресивним станом - фізична активність і наявність у людини хобі.

Фізична активність і депресія

Під час карантину, пов'язаного з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, американські вчені провели дослідження впливу фізичної активності на лікування депресії. З'ясувалося, що люди, які продовжували активно рухатися навіть в умовах карантину, були менше схильні до психічних розладів взагалі і депресії зокрема. Результати даного дослідження опубліковані в Cambridge Open Engage.

В даному дослідженні приймати участь 3 тисячі людей. Всі вони були відносно здоровими і не курили. Опитування серед респондентів провели в квітні 2020 року за допомогою електронної пошти. За відповідями учасників дослідження вчені зробили висновок: чим більше людина рухалася, виконувала фізичні вправи під час самоізоляції на карантині, тим краще у неї був настрій. Ті респонденти, які практично не займалися спортом в домашніх умовах і мало рухалися, найчастіше скаржилися у своїх відповідях на депресивні прояви.

Вчені роблять висновок: фізична активність - це ефективний метод боротьби зі стресом.

Хобі може відволікти від депресії

У всьому світі все більше людей страждає від депресії різної тяжкості. Тому лікарі не поспішають відразу ж призначати пацієнтам антидепресанти. Вони вказують на те, що психотерапія і зміна способу життя можуть мати навіть кращий терапевтичний ефект, ніж медикаменти.

Наприклад, депресію легкого та помірного ступеня тяжкості пропонують лікувати за допомогою хобі. Проведені дослідження визначили, що людина, яка активно чимось цікавиться і має заняття окрім роботи і сім'ї, рідше страждає від депресивного розладу.

Лікарі пропонують навчитися грати на музичному інструменті, співати, зайнятися яким-небудь видом спорту, рукоділлям, відвідувати різні групові заняття і багато іншого. Абсолютно неважливо, чим саме буде займатися людина, головне, щоб це заняття її захопило і приносило приємні емоції.
Британські вчені провели на цю тему дослідження, результати якого опубліковані в Psychotherapy and Psychosomatics. Було опрацьовано дані 8780 учасників дослідження. З'ясувалося, що у людей, які мають хобі, депресія розвивається на 32% рідше, ніж у людей без певного захоплення. Також дослідження показало, що якщо депресія і розвивається у людей з хобі, то вона в середньому на 30% менше виражена, ніж у інших.

Не варто недооцінювати депресію. Це дійсно серйозний психічний розлад, який вимагає допомоги та лікування. Однак також не потрібно недооцінювати значення способу життя для її розвитку. Фізична активність і наявність захоплень в житті - головна профілактика розвитку депресії.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм