Перевозка больных

Седанов

Клаустрофобія: чи можливо побороти хворобу?

Клаустрофобія: чи можливо побороти хворобу?Клаустрофобія – це психічний розлад, для якого характерний страх опинитися у тісному приміщенні, замкненому просторі чи у місцях зі значним скупченням людей. Це досить розповсюджена фобія, яка, однак, піддається успішному лікуванню у разі своєчасного звернення за медичною допомогою.      

Причини та симптоми клаустрофобії

Як правило, вродженої клаустрофобії не буває. Зазвичай вона розвивається як наслідок психологічної травми, перенесеної в дитинстві, пережитого сильного відчуття беззахисності та небезпеки, падіння у водоймище при невмінні плавати і тому подібних стресових ситуацій. На сьогодні існує новий вид набутої клаустрофобії – після невдалої процедури МРТ, коли апарат закритого типу зламався, не було змоги одразу витягнути з нього пацієнта. Крім того, клаустрофобія може бути ознакою інших психологічних розладів, депресивних станів. Слід зазначити, що на сьогодні єдиної думки вчених та лікарів щодо причин виникнення клаустрофобії немає, є лише припущення. Іноді цей розлад передається від батьків до дітей, але не через вроджений характер недуги, а через те, що діти схильні копіювати поведінку дорослих.

У хворого на клаустрофобію відчуття тривоги проявляється під час перебування у тісному приміщенні, особливо без вікон. Йому не подобається, якщо закривають двері, і в нього немає прямого доступу до виходу. Через цей розлад людина починає погано себе почувати у ліфті, літаку, поїзді та всіх інших місцях, з яких немає можливості вийти тут і зараз. Також хворий на клаустрофобію намагається уникати місць великого скупчення людей, інколи навіть кінотеатрів, магазинів тощо.

Напади клаустрофобії проявляються наступними симптомами:
  • прискорене серцебиття;
  • відчуття сильної тривоги, загрози;
  • тремтіння;
  • запаморочення голови;
  • головний біль;
  • дзвін у вухах;
  • задишка;
  • пітливість;
  • поколювання та заніміння кінцівок;
  • сухість у роті;
  • відчуття здавленості у грудях.
Стан людини наближається до втрати свідомості, вона боїться втратити контроль над ситуацією та навіть померти. Важкі напади супроводжують реальна непритомність та панічні атаки.

Існує закономірність: чим старше людина, тим рідше її турбують напади клаустрофобії.

Лікування клаустрофобії

Клаустрофобію можна вилікувати, якщо вчасно звернутися за медичною допомогою. Терапію здійснюють психологи та психотерапевти, вона є комплексною: сеанси психотерапії та прийом спеціальних медикаментів (нейролептиків), але лише за призначенням лікаря зі строгим дотриманням дозування та тривалості курсу. Іноді доволі ефективним може бути гіпноз, але він діє далеко не на всіх хворих. Це досить індивідуальний метод лікування.

Оскільки клаустрофобію часто супроводжують напади паніки, хворий повинен освоїти та вміти вчасно застосувати ефективні техніки самонавіювання. Вони можуть бути дієвими.

За умови комплексного та систематичного лікування напади поступово стають менш вираженими, а з часом повністю зникають. Однак слід зазначити, що лікування клаустрофобії є тривалим та потребує терпіння і впевненості у позитивному результаті. Відомо, що дітям перемогти цей розлад важче, ніж дорослим, через незрілість їхньої психіки.

Якщо клаустрофобію не лікувати, вона трансформуються з гострої форми у хронічну, напади можуть почастішати, цей розлад буде суттєво заважати нормальній життєдіяльності людини. Тож краще своєчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм