Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як визначити харчовий розлад у дитини?

Як визначити харчовий розлад у дитини?Постійно перебуваючи вдома у карантинних умовах, кількість вживаної їжі значно зросла, багато хто навіть набрав кілька зайвих кілограмів. Але як чинити, якщо Ви помітили, що Ваша дитина почала занадто багато їсти, або, навпаки, відмовляється від їжі? Спробуємо з'ясувати, як помітити у дитини, під час постійного знаходження в будинку, розлад харчової поведінки та як вчасно надати допомогу.

Самоізоляція допоможе розкрити певні хитрощі дитини, до яких вона вдавалася у звичайний час, в тому випадку якщо є проблеми з «їжею». Наприклад, раніше дитина могла потайки купувати багато солодощів, або ж навпаки віддавати свій обід друзям, тим самим обмежуючи себе в їжі.

Найбільш схильні до розладу харчової поведінки підлітки. На маленьких дітей батьки мають достатній вплив, щоб нагодувати за допомогою різних розваг. В старшому віці людина свідомо вибирає для себе раціон. А ось підлітки, які стикаються з гормональною перебудовою, мають часту зміну настрою від дратівливості до апатії. Часто в підлітковому віці з'являється критичне сприйняття своєї зовнішності та будь-яких слів стосовно неї. Це і може призвести до розвитку розладу харчової поведінки.

Види харчових розладів

  1. Анорексія: виявляється, як правило, внаслідок негативного ставлення дитини до їжі.
  2. Булімія: найчастіше проблема може бути пов'язана з анорексією. Дитина переїдає, і внаслідок виникнення почуття провини викликає в себе блювоту або п'є проносне.
  3. Орторексія: перехід правильного харчування в нав'язливу ідею, що може призвести до захворювань шлунково-кишкового тракту.
  4. Компульсивне переїдання: неконтрольоване вживання їжі, при наявності почуття насичення. Патологія може носити як постійний, так і тимчасовий характер. Найчастіше основа закладена в культурних, психологічних або соціальних причинах.
  5. Збочений апетит: ненормальна пристрасть до неїстівних продуктів. Часто з'являється у дітей до року. Причини: психічні захворювання або стресова ситуація.

Які симптоми вказують на харчовий розлад?


Найчастіше це заїдання стресу дитиною, особливо зараз, коли дорослі та діти тривожні. Дитина починає частіше тягнутися за солодощами, але головне з боку батьків не критикувати та не засуджувати.

Варто звернути увагу на харчування підлітка, в тому випадку якщо він хоче схуднути, та якими він цього досягає, щоб не довести ситуацію до анорексії.

Також тривожними симптомами є наступні явища:
  • дитина їсть занадто багато, або навпаки недоїдає;
  • з'являються проблеми зі здоров'ям (нудота, блювання, метеоризм, печія), внаслідок швидкого набору ваги або стрімкого схуднення;
  • віддає перевагу вживання їжі на самоті;
  • часто починає розглядати себе в дзеркалі, перевіряє вагу;
  • плаксивість, особливо коли мова про приймання їжі;
  • дитину постійно морозить, навіть у жарку/теплу погоду;
  • з'явилися дивні ритуали щодо їжі: розділяє їжу навпіл або їсть з перервами.

Дії батьків

  1. Слідкуйте за харчуванням дитини. У тому випадку якщо дитина їсть багато солодкого, змініть раціон всієї родини на користь правильної та корисної їжі. Оскільки вимагаючи від дитини дотримуватися правильного харчування, й при цьому не дотримуватися його самостійно, досягти необхідного результату буде важко.
  2. Необхідно налагодити довірчі відносини, щоб у разі виникнення проблеми дитина могла звернутися до Вас за допомогою та не приховувала свої переживання.
  3. Якщо відбувається ситуація щодо заїдання стресу, то необхідно навчити дитину записувати свої переживання, які провокують процес заїдання. Наприкінці тижня потрібно буде все, що сталося, аналізувати.
Батьки мають можливість під час самоізоляції виявити виниклі проблеми з боку харчової поведінки та своєчасно надати допомогу, обговорюючи її, або звернувшись за допомогою до психотерапевта або дієтолога.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм