Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Погіршення слуху у дитини: які захворювання можуть це спричинити

Погіршення слуху у дитини: які захворювання можуть це спричинитиСлухові можливості у дитинки розвиваються ще до появи її на світ – в утробі матері. Після народження слух ненадовго притупляється, але приблизно через два тижні новонароджені знову розпізнають звуки та навіть реагують на них. Розберемо, які фактори здатні безпосередньо впливати на розвиток органів слуху.

Зниження слуху найчастіше виникає внаслідок вроджених вад або раніше набутих. Причин які їх спричиняють досить багато.

Відповідно в результаті цих змін виникає сенсоневральна та кондуктивна приглухуватість.
  1. Кондуктивна приглухуватість: викликається внаслідок пошкодження середнього та зовнішнього вуха, а також патології зі сторони барабанної перетинки та слухової труби.
  2. Сенсоневральна приглухуватість: характеризується ураженням звукосприймальної системи. Зазвичай спричиняється вродженими вадами рецепторного апарату равлика або через зміни у розвитку кори головного мозку.

Як відбувається реакція на звуки в залежності від віку?

Батькам необхідно з самого народження своєї дитини звертати увагу на її поведінку та реакцію на звуки, з метою вчасно виявити проблеми зі здоров’ям, в тому числі й слухом.
  1. Другий-третій тиждень після народження малюка: проявляються перші слухові реакції. Дитина може здригнутися від різкого звуку, або навпаки прислуховуватися.
  2. Два-три місяці: в цей період діти починають самостійно видавати перші звуки (агукання чи лепетання). Реакція на звуковий подразник виникає у вигляді здригання від гучного звуку під час сну, повертання голівки шукаючи джерело відповідно звуку.
  3. Три-шість місяців: реакції стають ще чіткішими, дитина вільно реагує та повертає голівку коли до неї звертаються, також можливий прояв реакції відповідно звукової інтонації (наприклад, якщо мама сміється щось розказуючи дитина відповідно реагує також, коли голос грубіший – немовля притихає).
Відповідно якщо цих реакцій у дитини не відбувається, і ніякі звукові подразники у вигляді увімкненого пилососа чи гучної музики не спричиняють з її боку реакцію – необхідна консультація педіатра, ЛОР-лікаря та лікаря-сурдолога.

Причини, які викликають порушення слуху

Вроджені вади слуху можуть спричинятися унаслідок дії декількох факторів:
  • наявність родичів, які мають порушення слуху;
  • недоношеність дитини;
  • розвиток множинних вроджених вад та генетичних синдромів;
  • ускладнення під час пологів (травма голови, асфіксія);
  • ускладнення під час вагітності (вірусні чи інфекційні захворювання матері з відповідним прийманням медикаментозних препаратів, особливо в І триместрі).
Захворювання, які здатні впливати на слух:
  • часті ангіни чи вірусні простуди, які можуть спричинити ураження слухового нерва, з наступною нейросенсорною приглухуватістю;
  • менінгіт, спричиняє ураження мозкових оболонок, з високим ризиком ураження слуху;
  • аденоїди, а саме їх велике розростання за наступним порушенням слухової труби.

Діагностика та лікування

До основного методу діагностики належить аудіоскринінг, коли за допомогою спеціального приладу проводять обстеження рецепторів слуху.

У разі вродженої вади зниження слуху уже у пів року застосовується підбирання слухового апарату.

Якщо погіршення слуху спричиняється періодично при застудних захворюваннях призначають обов’язкове медикаментозне лікування.

Хірургічне втручання – кохлеарна імплантація, проводиться у разі розвитку двобічної втрати слуху від 90 децибелів.

Профілактика

За даними ВООЗ у більшості випадків порушення слуху розвивається внаслідок тих причин, які можливо було попередити. Відповідно профілактика полягає у своєчасному лікуванні інфекційних захворювань, проведення вакцинації згідно з календарем профілактичних щеплень та вчасному проведенні діагностики вад слуху.

Важливо пам’ятати, що в тому випадку якщо ваша дитина через раз відгукується на своє ім’я, часто перепитує та неуважна, розвивається затримка мовлення – це серйозний сигнал який вказує на порушення слуху.

Консультація лікаря необхідна!

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм