Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як уберегти дитину від спеки?

Як уберегти дитину від спеки?Настання літа, це не тільки веселощі та відпочинок, це ще й спека, яка часто дуже важко переноситися дітьми, особливо немовлятами. Важливо пам'ятати, що питання терморегуляції для дитини є набагато серйозніше, ніж для дорослого. Розберемо, як визначити ряд відхилень у поведінці дитини в літній час та як подбати про безпечне перебування на сонці.

Тепловий удар– це наслідок перегріву організму, який проявляється характерним комплексом симптомів. Характеристика теплового удару полягає в зниженні процесу тепловіддачі з паралельним прискоренням теплоутворення. Це небезпечний стан, який в деяких випадках може загрожувати життю.

Сонячний удар– різновид теплового удару, який з'являється внаслідок дії прямих сонячних променів.

Що може спровокувати перегрів?

  • дитина в спеку тепло одягнена;
  • тривале перебування дитини на сонці, або в погано провітрюваному та задушливому приміщенні.

Симптоми перегріву у дитини


Ознаки перегріву починаються з підвищення температури тіла. Дитина стає млявою, а шкіра блідою. Надалі стан погіршується – відбувається втрата свідомості та поява судом. У дітей до року можлива поява блювоти та діареї.

Дії при перегріві


В першу чергу, помітивши, що з дитиною щось недобре необхідно вивести її в тінь, або в добре провітрюване приміщення, в залежності від ситуації. Давати багато пиття, невеликими ковтками, з метою уникнути появу блювоти. В залежності від стану дати жарознижувальні та викликати лікаря.

Як уберегти дитину від спеки?
  1. Давайте дитині частіше пити воду.
  2. Не потрібно годувати дитину насильно, оскільки зниження апетиту у спекотну погоду досить часте явище.
  3. Частіше купайте малюка або обтирайте вологим рушником.
  4. Пам'ятайте, що перебуваючи на прогулянці, дитина не повинна бути одягненою тепліше вас. Одяг має бути світлим та з натуральної тканини. Обов'язково потрібен головний убір.
  5. При знаходженні під сонцем необхідно захистити шкіру. Для дітей до року ступінь захисту повинен бути SPF 50, для старших дітей –SPF 30.
  6. Краще вибирати певний час для прогулянок. Наприклад, вранці до одинадцятої ранку, а ввечері не раніше четвертої вечора, оскільки сонце в цей час менш активне.
  7. У літній час в приміщенні необхідно частіше робити вологе прибирання та провітрювання. Важливо не призвести до розвитку застуди, включаючи кондиціонер, оскільки діти дуже чутливі до перепадів температури.
При виникненні найменших змін з боку поведінки дитини, у вигляді слабкості або запаморочення, необхідно припинити дію тепла та звернутися до лікаря з метою запобігання розвитку ускладнень.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм