Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хропіння: причини та методи лікування

Хропіння: причини та методи лікуванняХропіння є досить поширеним явищем. За статистичними даними воно частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок, і може посилюватися з віком. Враховуючи ймовірні причини виникнення хропіння у більшості випадків його можна зменшити. Наприклад це може бути зміна способу життя та навіть надання медичної допомоги, при прямому впливі на сон.

Варто відзначити, що хропіння не є ознакою норми. Дійсно даний стан у когось може виникати як на постійній основі, так і періодично у легкій формі. Відповідно консультація лікаря потрібна, якщо хропіння не проходить упродовж місяця навіть після корекції способу життя та зміни пози для сну. 

Чим може загрожувати хропіння?

При частому хропінні у вас порушується якість та режим сну, що збільшує шанси стикнутися з сонливістю упродовж дня, порушенням концентрації, ДТП через сонливість, підвищенням АТ, захворюваннями серця. 
 
Також не варто забувати й про вплив на якість життя осіб, що проживають з людиною яка має проблему у вигляді хропіння.

Хропіння та апное сну

Тривале хропіння часто є ознакою апное сну. Це небезпечний стан, що характеризується зупинкою дихання під час сну від декількох секунд до хвилин. При розвитку апное окрім гучного хропіння, хворий відчуватиме ранковий головний біль, порушення концентрації, розлад сну, нестачу повітря уві сні, біль у грудях вночі та дискомфорт у горлі після пробудження.

Які фактори можуть вплинути на розвиток хропіння?

У більшості випадків механізм розвитку хропіння полягає в слабкості тканин дихальних шляхів з наступним їх звуженням. Так потік повітря звужується, викликаючи вібруючий звук. Гучність хропіння при цьому залежатиме від ступеня обмеження повітря в носі або роті.

Відповідно коли ми хворіємо на застуду або алергію внаслідок набряку горла та закладеності носа, хропіння посилюється.

Також ймовірними причинами такого дискомфортного стану як хропіння, є:
  • анатомічні особливості у вигляді збільшених мигдаликів, що обмежують потік повітря, поліпів в носі, деформації носової перетинки;
  • травма носа;
  • синусит та риніт хронічного характеру;
  • ожиріння, що викликає звуження дихальних шляхів в положенні лежачи через надлишок жирової тканини;
  • апное сну, що супроводжується сповільненням та інколи навіть припиненням диханням більше ніж на 10 секунд під час сну. Цей стан є досить серйозним та може становити загрозу для життя, тому потребує лікування.

Діагностика та тактика лікування

Проведення діагностичних обстежень у кожному випадку буде індивідуальним. Інколи лікарю достатньо провести фізикальний огляд аби встановити причину та призначити лікування хропіння.
 
У більш складних випадках діагностичні тести включатимуть призначення КТ та МРТ, рентгенографію, за показаннями - дослідження режиму сну. Воно полягатиме у проведенні ночі у спеціальному центрі з наступним приєднанням датчиків. Ці датчики будуть фіксувати пульс, частоту дихання, рівень кисню у крові, характер рухів під час сну.
Відповідно і лікування буде залежати від причини хропіння. Тому займатися самолікуванням та купувати безрецептурні препарати для боротьби з хропінням не є доцільним, оскільки це не усуне джерело проблеми.
 
До лікарських методів, що допоможуть усунути хропіння можна віднести застосування тонізувальних спреїв для горла; зубних мундштуків, що дають можливість тримати дихальні шляхи відкритими; хірургічне втручання, наприклад при викривленні носової перетинки; маски або синап терапія, щоб направляє повітря під тиском у ваші дихальні шляхи.
Варто враховувати, що багато людей починають більше хропіти з віком. Відповідно якщо ви не хропите зараз, ви можете почати хропіти, коли станете старше. Тому варто обговорити часте хропіння з лікарем.

Профілактика

Як зазначалося вище у більшості випадків проблема “хропіння” покладена у нашому способі життя. Тому полегшити симптоми хропіння можливо насамперед завдяки підтримці здорової ваги, дотриманні режиму сну (лягати та прокидатися в один і той же час), відмови від алкоголю та їжі перед сном. Полегшити симптоми допоможе і сон на боку та високій подушці. В жодному разі не зловживайте снодійними препаратами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм