Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на розвиток поліпів в носовій порожнині?

Які симптоми вказують на розвиток поліпів в носовій порожнині?Закладеність носа є досить частою скаргою серед населення, особливо в зимовий період. Відповідно даний симптом насамперед пов'язують з запальними процесами в ЛОР-органах. Однак не варто виключати й інші види порушень з боку носової порожнини. Серед них виділяють й формування поліпів в носі. Саме про їх механізм розвитку та особливості перебігу з'ясуємо далі. 

Поліпи порожнини носа (поліпоз носу, назальний поліп) - це патологічний процес, що характеризується формуванням доброякісних новоутворень внаслідок розвитку запального процесу хронічного характеру в придаткових пазухах носа. Механізм розвитку порушення полягає в аномальному розростанні м'яких тканин носа. Зовнішньо поліпи мають вигляд виростів овальної форми, що варіюються за довжиною від коротких до довгих (до декількох сантиметрів). 
 
Поліпоз класифікують в залежності від кількості поліпів (множинні або поодинокі), локалізації (антроанальні, етмоїдальні). Навіть попри те, що у більшості випадків поліпи є доброякісними новоутвореннями (залозистими), не виключається розвиток їх злоякісної форми з атипією строми.

Основні причини захворювання

  1. Спадковий фактор.
  2. Викривлення носової перетинки.
  3. Гормональні порушення.
  4. Алергічна реакція (алергічний риніт).
  5. Аутоімунні процеси.
  6. Хронічні запальні процеси в слизовій носової порожнини (наприклад, гайморит, синусит).

Які симптоми є характерними при поліпах носової порожнини?

  1. Порушення носового дихання та нюху.
  2. Постійна закладеність носа, поява відчуття стороннього тіла.
  3. Головний біль та больові відчуття в ділянці гайморової пазухи.
  4. Можливі безпричинні носові кровотечі, серозні виділення з носа.
Також внаслідок перекриття носових ходів поліпами відбувається недостатнє потрапляння кисню. Відповідно це відбивається на загальному стані хворого, з наступним порушенням концентрації, появи загальної слабкості. 
 
Не є виключенням коли формування новоутворень не супроводжується жодними проявами. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься лікарем оториноларингологом на основі скарг, даних анамнезу та проведенні огляду (риноскопія). Додатково з метою визначення можливих ускладнень проводиться КТ, отоскопія.
 
Враховуючи, що поліпи здатні до розростання з високими ризиками розвитку ускладнень, основним методом їх лікування є проведення оперативного втручання.
Останнім часом до одного з методів усунення поліпів носової порожнини відносять проведення щадної хірургічної операції - функціональна ендоскопічна ринохірургія. У разі розвитку поодиноких новоутворень ближче до входу носової порожнини можливе застосування радіохвильової терапії. 
 
Відзначимо, що поява будь-яких симптомів які зазначалися вище потребують звернення до лікаря оториноларинголога. Важливо враховувати, що при відсутності своєчасного лікування поліпи можуть розростатися та перешкоджати ковтанню, викликати втрату нюху, носові кровотечі при травмуванні новоутворення. Можливі випадки переходу доброякісних новоутворень в злоякісний процес. Тому обрати відповідну для себе за рядом факторів спеціалізовану клініку та пройти обстеження можливо скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм