Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми розриву барабанної перетинки

Основні симптоми розриву барабанної перетинкиРозрив або перфорація  барабанної перетинки - це патологічний стан, для якого характерне формування отвору або розриву у барабанній перетинці. 

Барабанна перетинка являє собою тонку тканину, що розділяє слуховий прохід від середнього вуха.
 
Відзначимо, що внаслідок розвитку перфорації висока ймовірність втрати слуху або приєднання інфекційного процесу.

Симптоми перфорації

  1. Поява різких больових відчуттів, що можуть швидко минути.
  2. Виділення з вуха (слизоподібного, гнійного або кров'янистого характеру).
  3. Порушення слуху у вигляді появи дзвону (тинітус) до можливої глухоти.
  4. Порушення рівноваги.
  5. Нудота та блювання внаслідок запаморочення.

Що може спричини розрив барабанної перетинки?

  1. Розвиток інфекційного процесу в середньому вусі (середній отит), для якого є характерним накопичення рідини та спричинення тиску з можливою перфорацією барабанної перетинки.
  2. Баротравма, тобто коли відбувається навантаження на барабанну перетинку внаслідок порушення рівноваги впливу тиску повітря в середньому вусі та тиску повітря в навколишньому середовищі. Відповідно, чим сильніший тиск, тим вищі ризики перфорації (наприклад, при перельотах, підводному плаванні).
  3. Вплив сторонніх предметів (наприклад, неправильне використання ватних тампонів або підручних засобів з метою очищення вуха). 
  4. Опік вушної раковини.
  5. Хімічне ураження при потраплянні в слуховий хід агресивних хімічних речовин.
На жаль ще одними причинами в умовах воєнного стану для розвитку перфорації можуть стати травми голови (перелом основи черепа) та вибухи й постріли. 
 
У тому випадку якщо барабанна перетинка при пошкодженні самостійно не відновлюється упродовж місяця можливий розвиток ускладнень у вигляді втрати слуху (найчастіше тимчасова), інфекційного процесу (інфекції без перепони потрапляють у вухо), кісти середнього вуха.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування перфорації барабанної перетинки можливо при проведенні огляду ЛОР-фахівцем - візуально (отоскопія).
Додатково з метою визначення ймовірних ускладнень, насамперед зниження слуху, додатково проводиться ряд обстежень: лабораторні дослідження, посів з середнього вуха, тест за допомогою камертону, тимпанометрія, аудіометрія.
 
Тактика лікування буде залежати від часу діагностування, площі ураження та тяжкості перебігу захворювання. У більшості випадків відбувається самостійне заживлення перетинки упродовж декількох тижнів. Додатково при ознаках інфекції можливе призначення лікарем антибактеріальних крапель.
У тому випадку якщо загоєння не відбувається, терапія буде направлена на проведення процедур з закриття отвору, від накладання накладки на барабанну перетинку з застуванням спеціальної речовини для пришвидшення загоєння до оперативного втручання (тимпанопластика), коли відбувається заміщення отвору в барабанній перетинці на клаптик власної тканини. 
Також на момент загоєння важливо тримати вухо в сухості, відмовитися від чищення та надмірного тиску на перетинку, наприклад при сморканні.
 
Запобігти патології можливо завдяки вчасному лікуванню отитів та проведенні правильної вушної гігієни, а в умовах частих вибухових шумів важливо захистити вуха від пошкоджень використовуючи беруші або спеціальні навушники.
У тому випадку, якщо Ви підозрюєте, що у вас лопнула барабанна перетинка, будьте обережні, тримайте вуха сухими, щоб запобігти інфекції та зверніться за консультацією до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм