Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Акустична травма: симптоми порушення слуху

Акустична травма: симптоми порушення слухуАкустична травма – це патологічний стан, що характеризується пошкодженням внутрішнього вуха з наступним порушенням слуху.  Зазвичай порушення виникає внаслідок впливу шуму з високими децибелами. 

Які фактори впливають на розвиток травми?

Першочергово відмітимо, що ця травма може виникнути як після впливу сильного та гучного одиничного шуму (понад 120 дБ), так і внаслідок шумів значних децибелів упродовж тривалого часу (60-90 дБ).
 
Також спровокувати розвиток патології можуть певні види травми, при яких відбувається пошкодження цілісності барабанної перетинки або інші травми внутрішнього вуха. Оскільки барабанна перетинка захищає середнє й внутрішнє вухо та за допомогою незначних вібрацій передає сигнали в мозок, виникла травма може призвести й до повної втрати слуху.
 
Якщо раніше до групи ризику з розвитку акустичної травми можна було віднести групу осіб, що слухають постійно гучну музику та мають специфічні мови праці. То наразі в умовах війни патологія може виникнути, як у військових, так і цивільних внаслідок впливу шуму високих децибелів у вигляді пострілів, вибухів, шуму транспортних засобів тощо. 

Основні симптоми акустичної травми

Шум у вухах (наприклад, дзвін, дзижчання) є основним проявом акустичної травми. Шум виникає раптово та має інтенсивний характер. Згодом він може виникати на постійній основі з переходом у хронічну форму. Відмітимо, що ураження може бути як одностороннім, так і мати двосторонній характер. 
 
Додатково можлива больових відчуттів, порушення координації рухів й запаморочення, поява кровотечі (при пошкодженні барабанної перетинки) та короткочасна втрата слуху, що при тяжких випадках може бути незворотною.
 
Хронічна форма характеризується менш інтенсивними та тривалими проявами.

Діагностика та тактика лікування 

Діагностування порушення відбувається з врахуванням клінічних ознак, що є найбільш вірогідним в умовах воєнного часу, та проведенні ряду обстежень (наприклад, отоскопія, аудіометрія).
 
Тактика лікування залежатиме від ступеня акустичної травми та причини, що викликала її. Тобто внаслідок постійного впливу гучних звуків, так і безпосередньо травми.
Медикаментозна терапія полягатиме в призначенні глюкокортикоїдів. Додатково рекомендоване перебування у тихому середовищі та застосування гіпербаричної оксигенації. 
 
При втраті слуху надається технологічна слухова допомога у вигляді слухового апарату.
 
Знизити ризики розвитку акустичної травми можливо шляхом використання  берушів та інших пристроїв для захисту слуху.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм