Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зовнішній отит: основні симптоми запалення вуха

Зовнішній отит: основні симптоми запалення вухаДуже часто при появі болю у вухах в першу чергу проблема вирішується самолікуванням у вигляді крапель, що придбали в аптеці. Однак важливо враховувати, що причин больового синдрому може бути безліч і відповідно втрата часу може призвести до незворотних наслідків. Наразі розберемо детальніше саме перебіг запального процесу в зовнішньому слуховому проході та його наслідками.

Зовнішній отит - це патологічний процес, що характеризується розвитком запалення шкірного покриву та підшкірно-жирової клітковини у зовнішньому слуховому проході.
 
Часто зовнішній отит ще називають “вухом плавця”. Це пов'язано з тим, що саме під час контакту з водою шкіра робиться найбільш сприйнятливою до інфекції.
 
Запалення може розділятися на обмежений отит, що найчастіше являє собою формування фурункула та дифузний - ураження поширюється на значну площу з залученням зовнішнього слухового проходу, підшкірно-жирової клітковини та барабанної перетинки.
 
Також можливий розвиток некротизуючого злоякісного зовнішнього отиту, що супроводжується стрімким розвитком на глибокі шари та є характерним для осіб зі зниженим імунним статусом.

Які фактори впливають на розвиток запалення?

В основі розвитку патологічного процесу покладено вплив патогенних збудників типу стафілококів, стрептококів, синьогнійних паличок, грибка тощо.
Пусковим механізмом отиту є потрапляння інфекції внаслідок зникнення захисного бар'єра під час пошкоджень вуха механічного (видалення вушної сірки), термічного або хімічного (розчинники вушної сірки, фарба для волосся) характеру.

Також до провокуючих факторів відносять:
  • застосування відповідних пристроїв типу навушників, беруш, слухових апаратів;
  • наявність в анамнезі дерматологічного захворювання (наприклад, екзема);
  • захворювання ЛОР-органів;
  • плавання у прісній воді, що може призвести до мацерації внаслідок затримки води у вусі.

Основні прояви порушення

  1. Поява больових відчуттів різного характеру з іррадіацією в щелепу, скроні, шию, що посилюється під час жування.
  2. Свербіж.
  3. Закладеність вуха та поява відчуття розпирання.
  4. Підвищення температури тіла зі збільшенням лімфатичних вузлів.
  5. Можлива втрата слуху.
Зовнішньо спостерігається набряк та гіперемія шкіри в ділянці слухового проходу. Надалі шкіра починає лущитися з появою виділень (від серозних до гнійних). Згодом гнійний секрет при поєднанні зі шкірою яка відлущується формує масу з досить неприємним запахом. 
 
При відсутності вчасного лікування запальний процес поширюється на всі шари шкіри з утворенням виразок та відділи слухового ходу. При тяжкому переході можливе досягання навіть барабанної перетинки.
 
Захворювання може протікати як в гострій, так і в хронічній формі. І якщо зовнішній отит гострої форми супроводжується стрімким розвитком упродовж двох діб та тривалістю до трьох тижнів, то хронічна форма характеризується тривалим свербежем, гіперемією понад три місяці з частими періодами рецидивів. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основні анамнези пацієнта, проведенні зовнішнього огляду лікарем оториноларингологом з додатковим призначенням: отоскопії, тимпанометрії, бак посіву, КТ.
 
В основі лікування покладена місцева терапія з використанням мазей або крапель з кортикостероїдами, нестероїдних протизапальних препаратів.
У разі поширення патологічного процесу поза слуховим каналом з наявністю супутніх складних порушень можливе проведення системної антибактеріальної терапії.
 
Для швидшої регенерації тканин важливо запобігати травмування вуха у вигляді очищення ватними тампонами, розчухування; обмежити вплив води, в тому числі й водних видів спорту з зануренням.
 
Беручи до уваги, що отит краще запобігти аніж тривало лікувати, окрема увага приділяється профілактичним методам. Так важливо своєчасно лікувати вогнища інфекції та запобігати їх переходу у хронічну форму, уникати травм вуха та переохолоджень й звісно ж дотримуватися здорового способу життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм