Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Отосклероз: основні симптоми ураження внутрішнього вуха

Отосклероз: основні симптоми ураження внутрішнього вухаПоява шуму у вухах або дзвону, запаморочення є тими явищами які завжди можна списати на певні причини, від високого артеріального тиску до звичайного перевтомлення на роботі. Однак не залежно від того, що викликало появу шуму, це вже є приводом звернутися негайно до лікаря. Чому? З'ясуємо далі про перебіг однієї з основних причин появи шуму у вухах та зниження слуху, як отосклероз. 

Отосклероз - це патологічний стан, що характеризується ураженням внутрішнього вуха. Механізм порушення полягає в розростанні кісткових тканин у внутрішньому вусі, що як наслідок викликає зміну його складу, так зване закостеніння або склерозування. 
 
За статистичними даними більшість випадків отосклерозу припадає на осіб молодого віку, при чому це переважно жінки.
 
Наслідки отосклерозу є досить серйозними, оскільки в результаті ураження втрачають свої функції складові внутрішнього вуха. Так слухові кісточки стають нерухомими й виключають можливість передачі звукових хвиль до равлика. А це високий ризик втрати слуху.

Які фактори впливають на появу отосклерозу?

  1. Спадковий фактор.
  2. Розвиток інфекційного процесу, насамперед у вусі (вплив вірусів, наприклад, кір, краснуха, епідемічний паротит).
  3. Надмірний вплив шуму, вібрацій.
  4. Порушення обміну речовин у лабіринтній капсулі (невелика кісткова частина у внутрішньому вусі).
Відмічається, що гормональні зміни у жінок, як на перший погляд, може здатися не викликають порушення, а стають причинами погіршення симптомів. Особливо частим явищем наростання проявів отосклерозу є під час вагітності або в період менопаузи.

Основні прояви отосклерозу

Отосклероз є досить підступним захворюванням, оскільки на початку він може ніяк себе не проявляти та не викликати занепокоєння.
Надалі у міру прогресування характерні наступні клінічні прояви:
  • шум й дзвін у вухах;
  • порушення сну;
  • головний біль;
  • запаморочення, порушення рівноваги;
  • зниження слуху під час жування, та навпаки його поліпшення при наявності фонового шуму, наприклад при знаходженні в гамірному оточенні. 
Відмітимо, що на початку патологічний процес зосереджується в одному вусі з наступним поширенням на інше.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує комплексний підхід. Насамперед це збір анамнезу, аналіз скарг хворого. Додатково для підтвердження діагнозу та стадії його розвитку призначаються наступні методи обстеження:
  • аудіометрія;
  • КТ й МРТ;
  • проведення проб для дослідження функціонування вестибулярного апарату;
  • дослідження камертоном.
Тактика лікування включає як проведення медикаментозної терапії у вигляді призначення вітамінів (препарат фтору). З додатковим призначенням фізіотерапевтичних процедур з метою підтримання функцій внутрішнього вуха. Для оперативного втручання буде характерним проведення заміни ураженої частини внутрішнього вуха на трансплантат. Іншим виходом із ситуації є встановлення слухового протеза.
 
Пам'ятайте, що поява шуму у вухах є тривожним дзвіночком, що свідчить про розвиток патологічного процесу. Тому не зволікайте зі зверненням до лікаря. А обрати відповідну клініку та пройти консультацію у лікаря оториноларинголога Ви можете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм