Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак прямої кишки: симптоми та методи лікування

Рак прямої кишки: симптоми та методи лікуванняРак прямої кишки - це патологічний процес злоякісного характеру, що розпочинається в клітинах прямої кишки.

Пряма кишка являє собою останні сантиметри товстої кишки. Розпочинається вона в кінці останнього сегмента товстої кишки й закінчується, коли досягає короткого вузького проходу, що веде до анального отвору.

Дуже часто рак прямої та товстої кишки об'єднується, що має назву “колоректальний рак”. І попри схожий перебіг, підхід до лікування даних захворювань може відрізнятися. Насамперед це пов'язано з розташуванням прямої кишки, а саме її знаходженням в тісному просторі. 

Основні симптоми 

Відмітимо, що на початковому етапі патологія може мати безсимптомний перебіг, що значно відтерміновує звернення до лікаря. Тому так важливо не нехтувати щорічними профілактичними оглядами.

Надалі при прогресуванні раку у хворого виникатимуть наступні симптоми:
  1. Порушення функціонування кишківника (часті випорожнення та діарея).
  2. Рідкий кал з появою домішок крові та слизу, ректальна кровотеча.
  3. Больові відчуття в животі.
  4. Відсутність відчуття повного спорожнення кишківника.
  5. Безпричинна втрата ваги.
  6. Швидка стомлюваність.
Іншим додатковим порушенням є залізодефіцитна анемія, що виникає внаслідок надмірної крововтрати.

Основні причини

Злоякісні пухлини розвиваються, коли ракові клітини ростуть з-під контролю і розмножуються. Ці клітини можуть проникати і руйнувати здорові тканини. Що саме запускає цей процес, не завжди зрозуміло.
Спеціалісти дотримуються думки, що на появу мутації в клітинах можуть вплинути наступні фактори:
  1. Спадковий фактор, а саме спадкові генні мутації, які можуть підвищити ризик раку прямої кишки (наприклад, синдром Лінча або аденоматозний поліпоз).
  2. Віковий фактор: рак прямої кишки або колоректальний рак можна діагностувати у будь-якому віці, однак більшість випадків захворювання припадає саме на людей похилого віку (старше 50 років).
  3. Наявність в анамнезі попередніх випадків раку або аденоматозних поліпів.
  4. Запальні захворювання кишківника (наприклад, хвороба Крона, виразковий коліт).
  5. Раціон пацієнта з низьким вживанням овочів та навпаки високим вмістом червоного м’яса.
  6. Малоактивний спосіб життя.
  7. Цукровий діабет.
  8. Ожиріння. 
  9. Шкідливі звички (зловживання алкоголю та куріння).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення ряду тестів для діагностики раку прямої кишки, насамперед колоноскопії з наступною біопсією, лабораторних досліджень крові, КТ та МРТ.
 
В лікуванні прогресуючого раку прямої кишки застосовується комплексний підхід: хімієтерапія, променева терапія, хірургічне втручання. При цьому тактика проведеної терапії залежатиме від розміру пухлини та її поширення, віку пацієнта та його загального самопочуття.
 
Неможливо на 100% запобігти розвитку раку, однак профілактичні методи дозволять суттєво знизити ризики його появи. Насамперед обговоріть зі своїм лікарем питання стосовно скринінгу раку. Саме скринінг колоректального раку знижує ризик розвитку патології шляхом виявлення передракових поліпів у товстій і прямій кишці, що можуть перерости в злоякісні утворення. Рекомендованим початком для скринінгу є вік від 45 років, або раніше при наявності факторів ризику колоректального раку.
Знову ж таки увага приділяється здоровому способу життю пацієнта з контролем маси тіла, відмовою від шкідливих звичок, урізноманітненням раціону фруктами та овочами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм