Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак шлунку: ранні прояви та методи лікування

Рак шлунку: ранні прояви та методи лікуванняНа жаль таке захворювання як рак, не зупиняється на період воєнного часу і потребує лікування. Одним із поширених типів недугу є рак шлунку, про ранні симптоми якого з'ясуємо далі.

Рак шлунку - це патологічний стан, що виникає коли ракові клітини починають рости у слизовій оболонці органу. 
 
Цей тип раку тяжко діагностувати, оскільки більшість людей, як правило, не мають симптомів на ранніх стадіях. В результаті він часто залишається недіагностованим, до моменту прогресування з поширенням на інші органи та частини тіла.

Що викликає рак шлунку?

Механізм розвитку раку полягає у рості раніше нормальних здорових клітин у верхніх відділах травної системи з наступним їх переродженням на ракові. Вони неконтрольовано ростуть утворюючи пухлину. Розвиток патологічного процесу зазвичай відбувається упродовж тривалого часу, повільно.

Існує кілька факторів, які можуть підвищити ризик розвитку ракових клітин у шлунку. Ці фактори варіюються від супутніх захворювань до способу життя:
  • новоутворення в інших відділах ШКТ;
  • розвиток інфекційного процесу, до найбільш поширеного якого належить бактеріальна інфекція H. pylori (на початку виникає виразка шлунку!);
  • поліпи шлунку;
  • спадковий фактор.
Також до групи ризику можна віднести певну категорію людей, в тому числі людей похилого віку; чоловіків; осіб, що мають шкідливі звички (куріння та вживання алкоголю); мають зайву вагу та режим харчування з переважанням у раціоні м'яса, солоної та обробленої їжі.
 
Відмітимо, що при знаходженні у групі ризику важливо особливу увагу приділяти проходженню профілактичних оглядів, а саме скринінгового тесту. 

Які симптоми характерні для раку шлунку?

Відзначимо, що зазвичай захворювання немає ранніх ознак. Це означає, що люди тривалий час не знають про свій стан та не звертаються за допомогою.

До найбільш поширених симптомів раку шлунку належить:
  • печія та відрижка;
  • метеоризм;
  • втрата апетиту;
  • швидке насичення їжею, навіть після невеликої порції;
  • слабкість;
  • больові відчуття в животі.
Відмітимо, що ці симптоми можуть вказувати на розвиток й інших захворювань ШКТ, тому не варто зволікати зі зверненням до лікаря аби встановити точну причину виниклих порушень.
 
У тому випадку коли захворювання прогресує відбувається процес під назвою - метастазування. Характерними симптомами при цьому є поява нудоти та блювання, жовтяниці, крові у калі, втрата ваги без причини. При пальпації можливе виявлення у верхній частині шлунку “шишки”.

Діагностика та тактика лікування

За статистичними даними більшість випадків діагностування раку шлунку припадає на його пізню стадію, коли виникають інтенсивні прояви.
Діагностика раку шлунку включає лабораторні дослідження крові, ендоскопію верхніх відділів ШКТ, біопсію, КТ та рентгенографію.
 
Тактика лікування залежатиме від віку пацієнта, локалізації пухлини, стадії розвитку раку та його поширення за межі органу.
Зазвичай відбувається лікування одним або кількома з наступних методів: хімієтерапія, радіотерапія, оперативне втручання (видалення частини або всього органу, додатково лімфатичних вузлів, яєчників, ободової кишки тощо) та імунотерапія.
 
Раку шлунку самостійно неможливо запобігти. Однак можливо зменшити ризики його розвитку, наприклад, правильно харчуючись, контролюючи вагу, відмовившись від куріння та алкоголю та ін.
Також можливо розглянути варіант проведення раннього скринінгового тесту, що дасть можливість виявити рак на початковій стадії. 
Тому не варто нехтувати своїм здоров'ям, а приділяйте увагу профілактичним оглядам. Звернутися за консультацією до лікаря гастроентеролога можливо скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED та обрати клініку, що має зручне для Вас розташування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм