Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак легень: ранні прояви злоякісного процесу

Рак легень: ранні прояви злоякісного процесуДихання є для нас невіддільним процесом існування. Однак для когось дихати на повні груди може стати заповітним бажанням. Причиною цьому є онкологія. Рак легень все ще залишається проблемою в медицині, яку тяжко усунути внаслідок пізнього звернення за допомогою, але ризики якої можливо зменшити дотримуючись відповідних правил.

Рак легень - це патологічний процес, що супроводжується розвитком злоякісної пухлини з клітин, що вистилають поверхню легень, або бронхів.

В залежності від клінічної картини розрізняють декілька форм раку легень: 
  • недрібноклітинний або дрібноклітинний рак легень; 
  • плоскоклітинний рак легень, що починається в клітинах, які вистилають проходи дихальних шляхів;
  • аденокарцинома, яка зазвичай утворюється у зовнішній частині легень;
  • мезотеліома, що пов'язана з впливом азбесту та ін.
Варто відзначити, що ранні ознаки раку можуть бути незначними, що звісно відтерміновує звернення до лікаря. Однак чим раніше буде поставлений діагноз, тим більші шанси на успішне лікування.

Основні симптоми

Як зазначалося вище на ранній стадії рак легень не завжди супроводжується симптомами. Перші прояви зазвичай включають появу задишки, затяжного кашлю з наступним приєднанням кровохаркання.

Додатково спостерігають симптоми у вигляді:
  • болю в грудях, який має тенденцію посилюватися при кашлю, глибокому диханні;
  • зниження маси тіла та швидка стомлюваність;
  • утруднене дихання;
  • набухання вен шиї;
  • осиплість голосу;
  • частий розвиток респіраторних інфекцій типу пневмонії.
Можлива поява навіть болю в спині, що спричинене тиском пухлини на легені або при її метастазуванні й поширенні на спинний мозок.
При досяганні пізньої стадії у хворого виникають скарги на головний біль та запаморочення, біль у кістках, набряк у верхній частині тіла, оніміння в руках, нудоту та блювання. Специфічність пізніх ознак залежатиме від того куди відбулося поширення раку.

Які фактори впливають на розвиток раку легень?

Ризики захворіти на рак легень присутні у кожного. Відповідно при впливі певних факторів, вони значно підвищуються. Наприклад, це може бути куріння в тому числі й пасивне, робота з небезпечними хімічними речовинами (азбест, хром, нікель), спадковість.

Діагностика та тактика лікування

Діагностика раку легень розпочинається зі збору анамнезу та проведення фізикального огляду.
Так для підтвердження діагнозу призначається ряд обстежень, від візуалізаційних методів (МРТ, КТ, рентгенографія, ПЕТ), бронхоскопії та біопсії до цитологічного дослідження мокротиння. 
 
Тактика надання допомоги обиратиметься в залежності від стадії раку та його поширення.
Основні методи лікування раку легень включають оперативне втручання з видалення пухлини, а також хімієтерапію та променеве лікування, що дають можливість знищити ракові пухлини.
Також можливе застосування новітніх методів лікування раку, типу імунотерапії.
Масштаби оперативного втручання залежатимуть від поширення пухлини. Так можливе видалення як частини ураженої легені, так і повна її резекція.
Виживаність при раку легень залежить від типу та стадії. При цьому враховуються фактори у вигляді віку пацієнта, загального стану його здоров’я та те, наскільки успішно рак реагує на лікування.
 
Пам'ятайте, що немає гарантованого способу запобігти раку легень, але кинувши палити та уникаючи небезпечного впливу хімічних речовин, можливо знизити ризик розвитку захворюванню.
Обрати кращу лікарню для проходження обстеження Ви можете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм