Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пухлина спинного мозку: основні симптоми розвитку новоутворення

Пухлина спинного мозку: основні симптоми розвитку новоутворенняПоява болю в спині є досить поширеною скаргою серед населення, яку можуть пов'язувати з безліччю причин, від тривалого сидіння до неврологічних захворювань. Однак якщо наряду з болем можлива поява зниження чутливості в кінцівках, це може свідчити про складне порушення, насамперед спінальної пухлини. Про розвиток якої розберемо детальніше.

Пухлина спинного мозку являє собою новоутворення доброякісного або злоякісного характеру. В залежності від локалізації пухлини в спинному мозку розрізняють її інтрамедулярний тип, що росте безпосередньо в органі, та екстрамедулярну пухлину - розташовується в тканинах, що оточують спинний мозок та формується з його оболонок та нервових закінчень.
Ці ж типи пухлин своєю чергою класифікуються у наступні види. Наприклад до інтрамедулярних пухлин спинного мозку можна віднести ліпому, астроцитому, гліобластому. До екстрамедулярних пухлин належать невринома й менінгіома.

Також пухлини спинного мозку можуть бути як первинними, тобто що виникли безпосередньо з клітин та структур спинного мозку, так і вторинними, що являють собою метастази які можуть поширюватися внаслідок наявності в анамнезі раку молочної залози, легень тощо.

Основні причини

Чітких причин розвитку новоутворення не встановлено. Однак до ймовірних факторів відносять довгий перелік, що має екзогенні та ендогенні складові.
  1. Спадковий фактор.
  2. Генетичні патології.
  3. Наявність в анамнезі нейрофіброматозу, захворювання Гіппеля-Ліндау.
  4. Тривале проживання в екологічно забруднених територіях.
  5. Робота на небезпечних підприємствах.

Які симптоми вказують на розвиток новоутворення в спинному мозку?

Клінічна картина пухлини спинного мозку має типовий перебіг, як і у разі інших новоутворень. Так на початковому етапі симптоми захворювання виражені слабо і хворий зазвичай не придає їм уваги. У міру росту пухлини й виникатимуть відповідні прояви, у вигляді:
  • порушення чутливості в кінцівках;
  • слабкості в м'язах до можливого розвитку паралічу, характер якого буде залежати від локалізації пухлини та тієї частини мозку яку вона стискає;
  • появи болю у спині, що може посилюватися вночі, після пробудження й іррадіювати в стегна, аж до ступнів;
  • в занедбаному стані - нетримання калу та сечі або навпаки затримка функцій кишківника.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься як на проведені загального огляду пацієнта, аналізу його скарг та клінічної картини, так і шляхом МРТ й КТ з контрастом, електронейроміографії.

В основі лікування пухлин спинного мозку покладено  безпосереднє проведення оперативного втручання з видалення новоутворення. Операція має мікроскопічний характер та проводиться за допомогою спеціального обладнання й оптики.
 
Масштаб операції залежатиме від виду пухлини, її локалізації, стану пацієнта. Так, наприклад при видаленні інтрамедулярної пухлини виникає необхідність у проведення розрізу спинного мозку.  
 
У тому разі якщо новоутворення виявилося злоякісним додатково до лікування призначається променева терапія та хімієтерапія. 
 
Не є виключенням обирання тактики спостереження, якщо новоутворення невеликих розмірів й не росте та не викликає ускладнень.
 
Після лікування при потребі (якщо присутні неврологічні порушення) хворий повинен займатися лікувальною фізкультурою. 
 
Небезпека пухлини спинного мозку полягає в тому, що у занедбаних випадках спинний мозок зазнає ураження з розвитком незворотних неврологічних порушень. Тому при появі характерних скарг в першу чергу зверніться до лікаря. Встановлення їх причини і є дасть можливість розпочати належне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм