Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аденома гіпофізу: симптоми доброякісного новоутворення мозку

Аденома гіпофізу: симптоми доброякісного новоутворення мозкуГіпофіз являє собою залозу, що розташовується в основі головного мозку та продукує різні гормони, забезпечуючи при цьому ріст організму, функціонування щитоподібної залози, статевої функції та ін. Відповідно у разі розвитку порушення зі сторони гіпофізу виникає порушення важливих для організму функцій, які вона виконує.

Аденома гіпофізу - це патологічний стан, що характеризується розвитком доброякісної пухлини головного мозку. Пухлина розвивається з залозистої тканини та локалізується в передній долі гіпофіза.
 
В залежності від клінічних ознак пухлини, розрізняють мікроаденому гіпофіза, яка є невеликою за розміром - менш ніж 1 см.
Розрізняють ще також макроаденоми гіпофізу, тобто це ті аденоми розмір яких сягає понад 10 мм. Вони як правило є м'якими з ділянками некрозу або крововиливу. Така структура спричиняє проникання її через ділянку турецького сідла, набуваючи вигляд “сніговика”, що добре візуалізується під час проведення МРТ. Це також слугує одним із діагностичних критеріїв при проведенні диференційної діагностики та встановлення відмінностей макроаденоми від менінгіоми.
 
Морфологічно аденома гіпофізу рідко має ознаки злоякісності. Однак пухлина має схильність до проростання та відповідно завдання тиску на оточуючі тканини та структури головного мозку. Як наслідок це призводить до ряду порушень, від зорового, ендокринного до неврологічного характеру. Також ускладненням аденоми може стати крововилив в пухлину - апоплексія, або її кістозне переродження.

Які фактори впливають на розвиток аденоми?

Достеменно причини розвитку аденоми гіпофізу невідомі. Однак до провокуючих факторів захворювання відносять:
  • спадковий фактор;
  • генетичні порушення, що також можуть бути успадковані;
  • черепно-мозкові травми;
  • гормональний дисбаланс;
  • розвиток інфекційного процесу;
  • вплив токсичних речовин, радіації.

Основні симптоми

  1. Головний біль, тупого характеру який рідко усувається знеболювальними. Можливе приєднання нудоти та запаморочення.
  2. Порушення зору (наприклад, двоїння в очах, зниження гостроти зору).
  3. Зміни зі сторони скелету. Так у дитячому віці наявність аденоми може призвести до розвитку гігантизму, а у дорослому - акромегалії.
  4. Гормональні порушення: у жінок відбувається порушення МЦ, безпліддя, у чоловіків - гінекомастія, імпотенція.
  5. Розвиток синдрому Іценко-Кушинга, основним проявом якого є посилена пігментація шкіри.
Це далеко не всі симптоми захворювання. Адже насамперед клінічна картина залежатиме від того, продукування яких гормонів є посиленим. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує проведення ряду діагностичних методів обстежень з урахуванням клінічних ознак. Так обов'язковим є призначення лабораторних аналізів крові, МРТ, краніографії, радіоімунологічного обстеження.
 
Тактика лікування насамперед залежатиме від розміру пухлину та варіюватиметься від застосування медикаментозної терапії (при гормональних причинах розвитку пухлини) до радіохірургічного або нейрохірургічного методу.
 
Тому при появі нетипових дискомфортних симптомів та скарг на погіршення самопочуття не зволікайте зі зверненням до лікаря та не вдавайтеся до самостійного лікування симптомів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм