Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак зовнішніх статевих органів: перші прояви захворювання у жінок

Рак зовнішніх статевих органів: перші прояви захворювання у жінокВульва являє собою всю зовнішню поверхню геніталій, до якої входять клітор (його головка), лобок, великі та малі статеві губи. Також це залози вагіни, що локалізуються в промежині. Щодо розвитку онкологічного процесу у вульві, то це явище є досить рідкісним, однак може викликати ураження будь-якого її відділу. Найчастіше це великі статеві губи.

Рак вульви - це патологічний процес злоякісного характеру, що характеризується утворенням пухлини на шкірі зовнішніх статевих органів. 
 
Захворювання має повільний розвиток, а передує йому дисплазія вульви. Тому так важливо проходити профілактичні огляди аби лікар-гінеколог вчасно виявив атипові клітини та було проведене відповідне лікування.
 
За статистичними даними найбільша кількість випадків зосереджена у жінок вікової категорії 55+, тобто після настання менопаузи. Однак останнім часом трапляються випадки раку вульви й серед жінок молодшого віку, що пов'язано зі збільшенням заражень ВПЛ - вірусу папіломи людини (основного провокуючого фактору раку). 

Які фактори впливають на розвиток раку вульви?

У більшості випадків провокуючим чинником даного типу раку виступають віруси, насамперед певні типи вірусу папіломи людини та утворення, що він викликає - кондиломи. Відповідно вакцинація проти HPV, знизить ризики розвитку раку вульви.
Також провокуючими факторами виступають імунодефіцити, ураження слизової оболонки вульви (лейкоплакія), венеричні інфекції, рак інших органів, цукровий діабет, ожиріння, наявність атипових невусів на вульві.

Основні прояви захворювання

На ранніх стадіях рак може ніяк себе не проявляти, тому поява навіть мінімальних порушень повинна викликати занепокоєння та звернення до лікаря. 
 
Так до ймовірних ознак раку вульви належать:
  • поява кров'янистих міжменструальних виділень, або їх поява вже після настання менопаузи;
  • формування новоутворення у вигляді вузликів, ущільнення або поява виразки;
  • поява ділянки шкіри на вульви, що відрізняється за кольором, текстурою;
  • свербіж та печіння в області промежини, що не зникає навіть після проведення лікування;
  • неприємний запах;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • больові відчуття, в тому числі й при статевому акті та сечовипускання.
На останніх стадіях захворювання, злоякісне новоутворення поширюється на прилеглі органи (наприклад, піхва, анальний отвір), лімфатичні вузли та навіть у віддалені органи. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься на основі скарг пацієнтки, аналізу клінічної картини, проведенні гінекологічного огляду з додатковим залученням лабораторних й інструментальних методів діагностики:
  • КТ й МРТ;
  • УЗД;
  • лабораторні дослідження (аналіз на цитологію, наявність ВПЛ);
  • біопсія тканин вульви.
Тактика лікування залежатиме від стадії рака та наявності метастаз, а також від локалізації злоякісного процесу. 
 
Звісно, що основним видом лікування є проведення оперативного втручання. Інколи рак може розташовуватися в декількох ділянках вульви, тому ймовірне видалення значного об'єму тканин, з додатковим залученням пахових лімфатичних вузлів. 
 
Відмітимо, що чим раніше діагностувати рак, тим операція буде менш масштабнішою. Так при можливості лікар обмежується видаленням пухлини з невеликою кількістю поруч розташованих тканин. Тобто операція є органозберігальною та є доцільною насамперед у молодих пацієнток. 
 
У жінок в клімактеричному періоді рак має агресивніший перебіг, тому у більшості випадків проводиться оперативне втручання у вигляді вульвектомії, тобто видалення зовнішніх статевих органів. Надалі такий тип операції полягатиме в проведенні пластики. 
 
Додатково терапія раку вульви включає призначення хімієтерапії, променевої терапії.
 
Важливо розуміти, що одним з основних методів зниження ризиків розвитку раку вульви є запобігання захворювань, що передаються статевим шляхом. Також при появі дискомфортних симптомів не витрачайте час на самолікування, а одразу зверніться за консультацією до лікаря гінеколога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм