Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак шийки матки: як вчасно розпізнати захворювання?

Рак шийки матки: як вчасно розпізнати захворювання?На жаль випадки розвитку раку шийки матки є досить поширеними серед жінок Україні. Переважно причини пізнього діагностування онкології полягають в невчасному звертанні за лікарською допомогою, відсутності щорічних профілактичних оглядів, страх перед гінекологом або просто не звертання уваги на появу “нетипових” змін. Тому розберемо детальніше які ж симптоми мають викликати занепокоєння та чи можливо запобігти даному недугу.

Рак шийки матки - це патологічний процес, що характеризується розвитком пухлини злоякісного характеру у вагінальній частині шийки матки та цервікального каналу.
Передвісником порушення є розвиток дисплазії шийки матки, яка може розвиватися понад року й більше.

Які основні причини цервікального раку?

На сьогодні достатньо є вивчені фактори, що впливають на формування раку шийки матки. 
Так у 75-80% злоякісний процес пов'язаний з вірусом папіломи людини, а саме його онкогенними типами (16 й 18 типи). Даний вірус передається статевим шляхом, тому до провокуючих чинників належить і ранній початок статевого життя, часта зміна статевих партнерів, незахищений секс.

Також не є виключенням впливу на розвиток злоякісного процесу:
  • спадкового фактора;
  • проведення променевої терапії в зоні малого таза;
  • вірус простого герпесу;
  • багатоплідна вагітність;
  • наявність в анамнезі дисплазії або лейкоплакії шийки матки.

Основні прояви раку шийки матки

Підступність цервікального раку полягає в відсутності проявів на ранніх етапах розвитку. Саме тому така увага приділяється скринінгу захворювання. 

Відповідно з прогресуванням захворювання, у жінки виникатимуть наступні симптоми:
  • поява міжменструальних виділень, або їх поява в період менопаузи;
  • больові відчуття під час статевого акту та кров'янисті виділення після цього;
  • менструації стають інтенсивніші та довше тривають;
  • ниючі болі внизу живота;
  • виділення з піхви різного характеру (наприклад, водянисті або гнійні з неприємним запахом).

Діагностика й тактика лікування

Відмітимо, що оскільки ВПЛ є основним провокуючим чинником раку, окрема увага приділяється скринінгу даного порушення. Так проводиться проведення ВПЛ-тесту (на встановлення вірусу), цитологічне дослідження (мазок з поверхні шийки матки - ПАП-тест) - щорічно. Наразі до новітніх методів відносять дослідження специфічних онкобілків на рівні ДНК, мРНК тощо. До інструментальних методів обстеження належить проведення кольпоскопії, оцтової проби.
 
Відмітимо, що специфічного лікування ВПЛ не існує, адже доказано, що він може самостійно “усуватися” з організму упродовж двох років після зараження. 
Щодо передракових станів шийки матки та безпосередньо раку, то у цьому разі лікування включає виключно хірургічне втручання. Жодні свічки, мазі або гелі не матимуть результату, а лише лишать шансу на успішне лікування. Об'єм оперативного втручання залежатиме від стадії злоякісного процесу. Чим раніше відбувається діагностування, тим більше шансів на проведення органозберігальної операції, з метою зберігання репродуктивної функції насамперед у молодих пацієнток. Додатково в індивідуальному порядку проводиться радіохвильова або/та променева терапія. 
 
Одним з основних й первинних методів зниження ризиків раку шийки матки є проведення вакцинації проти ВПЛ. Так вакцинуватися рекомендовано як хлопчикам, так і дівчаткам починаючи з 9 років, тобто до початку статевого життя. Чоловіча стать підлягає вакцинації внаслідок можливості інфікування жінки та присутності ризику розвитку раку статевого члена. 
 
Пам'ятайте, що діагноз “рак шийки матки” не є вироком, якщо вчасно його діагностувати. Тому не нехтуйте проходженням щорічного гінекологічного чек-апу, а при появі дискомфортних проявів в першу чергу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм