Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак простати: як розпізнати захворювання на ранніх проявах?

Рак простати: як розпізнати захворювання на ранніх проявах?Листопад відносять до місяця турботи про чоловіче здоров'я. Адже це питання є досить актуальним. Так рак передміхурової залози входить в п'ятірку захворювань, що спричиняють летальний результат серед чоловічої статі. Тому в листопаді чоловіки беруть участь в акції Movember (moustache - вуса й november - листопад) та відрощують вуса, аби привернути увагу до проблеми, яка на жаль дуже часто діагностується на пізніх стадіях.
 
Рак передміхурової залози або рак простати - це патологічний стан, для якого є характерним розвиток злоякісного новоутворення з епітелію передміхурової залози.
 
В залежності від типу тканини з якої формується пухлина, розрізняють, наприклад, аденокарциному - походить з залозистого епітелію; плоскоклітинний рак відповідно назві з плоского епітелію; саркоматозний з м'язового шару тощо. 

Відмітимо, що ризики захворювання збільшуються з віком!

Фактори ризику

  1. Віковий (на тлі гормонального порушення) та спадковий фактор.
  2. Малорухомий спосіб життя.
  3. Ожиріння.
  4. Вплив радіації, отруйних хімічних речовин (пестицидів).
  5. Дієта, що викликає низький рівень вітаміну Е, фітоестрогенів, або навпаки зловживання жирної їжі з дефіцитом клітковини в раціоні.
  6. Наявність в анамнезі простатиту хронічного характеру.
  7. Шкідливі звички (паління, зловживання алкоголем).
  8. Нерегулярне статеве життя або навпаки часта зміна партнерів, що підвищує ризики розвитку захворювання, що передаються статевим шляхом та як наслідок запалення.

Основні прояви захворювання

Тривалий час (понад 10 років) рак простати може мати безсимптомний розвиток, оскільки має повільний ріст. Внаслідок чого чоловік не отримує вчасно лікування, особливо якщо не проходить check-up та згодом стикається з ускладненнями раку у вигляді порушення сечостатевої функції:
  • біль при сечовипусканні зі слабким струменем сечі;
  • часті позиви до сечовипускання, особливо в нічний час;
  •  кров в сечі та спермі;
  • проблеми з ерекцією та больові відчуття при еякуляції.
На останніх стадіях раку, у разі розвитку метастаз хворий стикається з появою оніміння в кінцівках, нетриманням сечі та калу, м'язовою слабкістю, болем в кістках, різким схудненням.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу - рак простати, базуватиметься на проведенні лабораторного дослідження крові (ПСА-тест). При підвищеному рівні антигену в крові, додатково з метою підтвердження або виключення раку призначається МРТ, біопсія.
 
Тактика лікування буде залежати від стадії захворювання. Так лікування варіюється від проведення променевої, гормональної терапії до хімієтерапевтичних препаратів. Можливе проведення радикальної простатектомії. Рідше з додатковим видаленням лімфатичних вузлів та яєчок. Щодо останнього варіанту, то проведення орхіектомії стосується розвитку саме прогресивного раку. Так видалення яєчок дозволяє зупинити продукування андрогенів та поширення хвороби.
Однак операція проводиться лише при локалізації пухлини в межах залози з відсутністю метастаз!
Кожен випадок є індивідуальним і лікар обираючи ту чи іншу тактику лікування враховує не тільки стадію раку, а і спосіб життя пацієнта, його вік тощо.
 
Відмітимо, що сьогодні за програмою медичних гарантій діагностика та лікування раку в Україні є безоплатним. Тому не варто зволікати зі зверненням за допомогою, а також нехтувати профілактичними оглядами у лікаря уролога з проходженням ПСА-тесту. Це інформативний скринінг, що проводиться з метою ранньої діагностики раку простати, та встановлює наявність в крові специфічного простатичного антигена. Спеціалісти наголошують про необхідність проходження скринінгу насамперед починаючи після 40 років та раніше - при наявності провокуючих факторів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм