Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак молочної залози: як розпізнати захворювання на ранніх проявах?

Рак молочної залози: як розпізнати захворювання на ранніх проявах?Жовтень представлений місяцем боротьби з раком молочної залози. Саме цього місяця проводиться активна інформативна кампанія стосовно симптомів раку та необхідності ранньої діагностики.
Однак звертати увагу на таку проблему як рак молочної залози необхідно постійно, адже близько 30% жінок звертаються до лікарів коли рак вже має запущену стадію. Це пов'язано, як зі страхом дізнатися діагноз, необізнаністю, так і ймовірністю великих фінансових затрат. При цьому лише кожна четверта українка звертається до спеціаліста на ранній стадії, коли рак піддається найлегшому лікуванню. 
 
Рак молочної залози являє собою патологічний процес, що виникає внаслідок безконтрольного поділу клітин тканини грудей в оточуючі тканини.
При цьому відмітимо, що ризик захворіти на рак молочної залози можуть не тільки жінки, але й чоловіки, попри те, що відсоток випадків серед чоловічої статі є значно меншим.

Основні причини раку молочної залози

Однією з частих причин розвитку раку є мутація в генах (BRCA1 та BRCA2), які можуть передаватися генетично.
Саме тому у разі розвитку захворювання у близьких родичів (наприклад, мама, сестра) рекомендовано пройти відповідне дослідження на наявність цих генів. Їх встановлення не гарантує 100% гарантію розвитку у Вас раку грудей, однак значно підвищує ризики. Тому володіючи даною інформацією можливо в майбутньому не пропустити початок онкології, завдяки регулярним профілактичним оглядам (мамографія, УЗД).
 
Також до провокуючих чинників можна віднести наступні фактори:
  • ранній початок менструації або/та пізнє настання клімаксу;
  • надмірна маса тіла;
  • віковий фактор (ризики розвитку раку підвищуються з віком);
  • відсутність в анамнезі вагітностей (упродовж життя), пізні пологи та вагітність (після 40 років);
  • шкідливі звички;
  • перенесення раку яєчників або молочної залози раніше.

Які симптоми допоможуть запідозрити рак молочної залози?

На початковому етапі жінка помічає зміни зі сторони шкірного покриву, а саме лущення, сухість шкіри. Згодом вона стає горбкуватою. Додатково спостерігається:
  • можливість промацати новоутворення;
  • поява виділень з сосків;
  • підвищена чутливість;
  • больові відчуття;
  • набряк та гіперемія;
  • груди в цілому або сосок змінюються за формою, кольору.
Хоча не є виключенням, коли захворювання має безсимптомний перебіг на початкових етапах. 

Діагностика та тактика лікування

При підозрі на рак пацієнтці проводиться УЗД молочних залоз, мамографія, КТ й МРТ, молекулярно-генетична діагностика. З метою підтвердження діагнозу та визначення підтипу раку проводиться біопсія.
 
Тактика лікування буде залежати від виду пухлини, стадії її розвитку, наявності метастазів. У більшості випадків поєднують декілька методів: оперативне втручання, хімієтерапія, опромінення, гормонотерапію та таргентну терапію. 
 
Відмічається, що рак молочної залози та його наслідки у вигляді втрати грудей, є не лише косметичною, а й психологічною проблемою. Більшість жінок після проведення оперативного втручання стараються навіть не думати про своє тіло. Але лікарі наголошують на можливості змінити ситуацію за допомогою встановлення імплантів. 
 
Окрема увага приділяється психологічній допомозі як на початку боротьби з раком, упродовж лікування так і надалі. 
 
Відмічається, що в Україні держава повністю покриває лікування онкологічних захворювань, в тому числі й раку молочних залоз. Особлива увага приділяється НСЗУ ранньому виявленню онкології. Так до переліку безоплатних обстежень включено, наприклад проведення мамології.
 
Важливо розуміти, що розвиток раку не залежить від місяця. Тому не нехтуйте обов'язковими щорічними профілактичними оглядами у лікаря мамолога та гінеколога. Це дасть можливість встановити недуг на ранніх стадіях та підвищить шанси на успішність лікування. Також проводьте самообстеження, з метою можливого помічення зовнішніх змін зі сторони грудей або пальпаторно - формування припухлості та ущільнень. При цьому відмічаємо що цей метод не є інформативним та не заміняє основні методи діагностики раку. Однак Ви повинні розуміти, як виглядають ваші груди в нормі. Рекомендовано додатково робити самостійний огляд грудей щомісяця на 5-7 день після завершення менструації.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм