Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак тіла матки: як розпізнати захворювання на ранніх проявах?

Рак тіла матки: як розпізнати захворювання на ранніх проявах?Більшість онкологічних процесів до певного етапу мають безсимптомний перебіг і рак тіла матки на жаль не є виключенням. Тому розберемо детальніше чому так важливо проходити профілактичні огляди у гінеколога та які симптоми вказуватимуть на розвитку раку тіла матки. 

Рак тіла матки - це патологічний процес, що характеризується формуванням злоякісного новоутворення внаслідок розростання патологічних клітин ендометрію матки.

За статистичними даними більшість випадків даного типу раку припадає на жінок вікової категорії 45-60 років. 
 
Відмітимо, що в залежності від причини яка викликає рак розрізняють його гормонозалежний тип та автономний.
Так гормонозалежний тип раку тіла матки пов'язують з ендокринно-метаболічними порушеннями в організмі, раннім або пізнім початком менструації, гормональною терапією. Даному типу передує гіперплазія ендометрію та його передракові зміни.
Автономний тип виникає на тлі пригніченої імунної системи, що своєю чергою викликає атрофічні зміни в ендометрію та як наслідок рак. 

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Точних причин, чому дане захворювання виникає у тієї чи іншої жінки не встановлено. Однак при цьому відокремлюють фактори, що підвищують ризики розвитку захворювання:
  • гіперплазія ендометрію;
  • надмірна маса тіла;
  • пізнє настання клімаксу (після 55 років);
  • спадковий фактор;
  • ранній або пізній початок менструацій;
  • відсутність вагітностей в анамнезі, або наявність абортів;
  • цукровий діабет II типу.
Відмітимо, що наявність того чи іншого фактору ризику не дає 100% гарантію, що рак може виникнути. Однак кожна жінка повинна дбати про своє здоров'я, навіть при відсутності скарг та проходити щорічний онкогінекологічний check-up.

Які симптоми можуть свідчити про розвиток раку тіла матки?

  1. Больові відчуття в ділянці попереку та внизу живота. 
  2. Больові та дискомфортні відчуття під час сечовипускання. 
  3. Поява кров'янистих виділень у період менопаузи або між менструаціями.
  4. Менструації стають рясними.
  5. Біль під час статевого акту.
  6. Порушення загального самопочуття, слабкість, швидка стомлюваність.

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення діагнозу - рак тіла матки, лікарем проводиться ряд лабораторних та інструментальних методів дослідження:
  • лабораторне дослідження крові, в першу чергу на онкомаркери;
  • гістероскопія;
  • цитологічне дослідження;
  • УЗД органів малого таза;
  • КТ та МРТ;
  • біопсія ендометрію. 
Тактика лікування полягає у проведенні оперативного втручання з наступним видаленням матки, цервікального каналу, яєчників та маткових труб (гістеректомія). Саме методика операції та її обсяг буде залежати від стадії рака, можливе як відкрите хірургічне втручання, так і лапароскопічне, тобто малоінвазивне.
 
Також в залежності від типу пухлини та стадії її росту й обирається індивідуальний наступний етап - проведення хімієтерапії й променевої терапії, гормональної терапії та їх комбінація.
 
Відмітимо, що на ранніх стадіях виявлення пухлини й беручи до уваги бажання жінки в майбутньому ще завагітніти, можливе обирання органозбережної тактики. 
Важливо пам'ятати, що рак виліковний якщо виявити його на ранніх стадіях. Тому не нехтуйте щорічними профілактичними оглядами у гінеколога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм