Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак жовчного міхура: основні причини та методи лікування

Рак жовчного міхура: основні причини та методи лікуванняРак жовчного міхура попри рідкісні випадки відноситься до найнебезпечніших типів раку органів ШКТ. Передує онкології досить розповсюджені захворювання у вигляді хронічного холециститу та жовчнокам'яної хвороби. Це свідчить про те, що відкладати лікування даних порушень небезпечно. Звісно, що окрема увага приділяється обов'язковим профілактичним обстеженням.

Рак жовчного міхура - це патологічний стан, що характеризується розвитком злоякісного новоутворення в тканинах жовчного міхура. Локалізується пухлина на дні жовчного міхура або його шийці та характеризується стрімким розвитком з метастазуванням в сусідні органи та тканини (насамперед в печінку).

Серед найчастіших типів раку жовчного міхура зустрічається саме аденокарцинома, яка формується з клітин епітелію слизової оболонки органу. Рідше плоскоклітинний рак.
У більшості випадків рак жовчного міхура виникає у поєднанні з жовчнокам'яною хворобою або холециститом. За статистичними даними більшість випадків фіксуються серед жінок віком після 40 років.

Які фактори впливають на розвитку онкологічного процесу?

Дана патологія виникає при створенні сприятливих умов для її розвитку. Так до даних тригерів належать наступні стани.
  1. Наявність упродовж тривалого часу конкрементів у жовчному міхурі.
  2. Кісти жовчних шляхів.
  3. Черевний тиф.
  4. Поліп жовчного міхура та синдром сімейного поліпозу.
  5. Неналежний раціон, а саме дієтичне харчування з надмірним обмеженням клітковими та навпаки збільшеним вживанням вуглеводів.
  6. Ожиріння.
  7. Умови праці (на шкідливому виробництві).

Симптоми, що будуть вказувати на розвиток раку жовчного міхура

Небезпекою раку жовчного міхура є те, що діагноз встановлюється найчастіше на пізніх стадіях. Відповідно і симптоми патології виникають на пізніх стадіях, а на початкових етапах хворого може нічого не турбувати.
 
До основних проявів раку жовчного міхура належать:
  • поява больових відчуттів в правому підребер'ї, які мають тупий характер та іррадіюють хребет та лопатку (права сторона);
  • нудота та блювання;
  • жовтяниця шкіри та її свербіж (виникає коли пухлина жовчного міхура або камінь закорковує його протоки);
  • втрата апетиту;
  • втрата ваги;
  • надалі при обстеженні можливе промацування пухлини в ділянці правої верхньої ділянки живота та збільшення печінки.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базується на проведенні збору анамнезу, аналізу клінічної картини та ряду лабораторних й інструментальних методів дослідження.
Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення УЗД, КТ, ендоскопічної ультрасонографії (встановлюється глибина інфільтрація раку), холангіографії, лапароскопії з наступним взяттям тканин для гістологічного дослідження.
 
Тактика лікування полягає в проведенні оперативного втручання з видаленням жовчного міхура (холецистектомія), оточуючих тканин. При необхідності проводиться видалення лімфатичних вузлів. Метод оперативного втручання буде полягати у застосуванні лапароскопічного методу (при відсутності підозри на рак перед операцією) або відкритого - підозра на рак перед проведенням оперативного втручання. У комплексі з оперативним втручанням застосовується хімієтерапія та променева терапія.
 
У разі неможливості проведення оперативного втручання з видалення органу проводиться паліативне лікування у вигляді дренажу жовчних шляхів з встановленням стенту.
 
З метою зменшення ризиків раку жовчного міхура та інших типів онкології органів ШКТ окрема увага приділяється контролю маси тіла, правильному та збалансованому харчуванню, щоденній фізичній активності, відмові від шкідливих звичок, вчасному лікуванню захворювань жовчного міхура, насамперед каменів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм