Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Меланома: які фактори підвищують ризики розвитку раку шкіри?

Меланома: які фактори підвищують ризики розвитку раку шкіри?Сезон засмаги наближається, дехто вже встиг поніжитися під сонячними променями на відпочинку за кордоном, а отже це означає, що шкірі необхідно приділяти ще більше уваги. Нам відомо, що УФ промені можуть негативно відбиватися на нашому шкірному покриві, підвищуючи ризики розвитку меланоми. Які саме симптоми є тривожними дзвіночками та як знизити ризики раку? З'ясуємо далі.

Меланома - являє собою злоякісне новоутворення, що формується з пігментних клітин, які виробляють меланін. Особливу небезпеку меланома становить внаслідок свого стрімкого метастазування, при цьому не маючи яскравих зовнішніх проявів. Ракові клітини проникають в органи та тканини разом з током лімфи та крові. 

Які провокуючі фактори розвитку меланоми?

Відмітимо, що сама родимка та її наявність не є причиною розвитку меланоми. Ризики розвитку злоякісного процесу підвищуються при впливі наступних факторів:
спадковий фактор;
  • тривале знаходження на сонці, в тому числі й засмагання в солярі;.
  • підвищену схильність до розвитку меланоми мають люди зі світлою шкірою та волоссям або рудим волоссям та світлими очима; особи що мають ластовиння;
  • на тілі локалізуються невуси великих розмірів;
  • постійний контакт з промисловими хімікатами.

Симптоми меланоми

Пухлина може виникнути самостійно та раптово або розвинутися на тлі уже наявних невусів. Саме помічення нової родимки або зміна уже наявної, повинно викликати занепокоєння. Особливо, якщо родимка потемніла, свербить, кровоточить.
 
Все більше спеціалістів вказують на те, що меланома є тією пухлиною яка навіть може і не мати тих стандартних ознак злоякісного захворювання. Відповідно, що людина може навіть не звертати увагу на неї, тим самим відтерміновуючи лікування. Тому дуже важливо проходити профілактичні огляди, особливо якщо ви входите до групи ризику. 

Діагностика та лікування

Для діагностики злоякісності новоутворення (меланоми) лікарі застосовують систему АКОРД:
  • А - асиметрія;
  • К - кровоточивість;
  • К - край (в нормі родимки є овальної або круглої форми);
  • О - окрас (родимка набула чорного забарвлення або має нерівномірний окрас);
  • Р - розмір (досягання розмірів від 5 мм);
  • Д - динаміка (спонтанне зростання родимки).
Також лікар вдається до інструментальних методів діагностики, таких як дерматоскопія або елюмісцентна мікроскопія, що дає можливість детально оглянути родимку збільшивши її в десятки разів. 
 
Лікування меланоми полягатиме в першочерговому видаленні пухлини. У разі діагностування раку на пізніх етапах з розвитком метастазів додатково проводиться на вибір променева терапія, хімієтерапія та імунотерапія. Успішність лікування буде залежати від ступеня розвитку симптомів та глибини інфільтрації. 

Профілактика меланоми

  1. Уникання сонячних опіків.
  2. Уникання травм родимок.
  3. Уникання контакту родимок з хімічними речовинами.
  4. Самостійний огляд родимок та проходження профілактичних обстежень. Ви можете навіть простежувати динаміку змін родимки фотографуючи її. 
Пам'ятайте, про профілактичні огляди. Звичайне півгодинне обстеження допоможе врятувати життя!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм