Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак товстої кишки: які симптоми вказують на розвиток злоякісного процесу?

Рак товстої кишки: які симптоми вказують на розвиток злоякісного процесу?Колоректальний рак або рак товстої кишки - це патологічний стан, який об'єднує в собі розвиток злоякісних пухлин в товстій та прямій кишці. Для даної патології характерний атиповий ріст клітин з наступним розповсюдженням в інші ділянки тіла. 
 
В зону ризику по розвитку колоректального раку входять чоловіки.

Які фактори впливають на розвиток раку товстої кишки?

Рак товстої кишки є патологією яка може виникнути під впливом ряду зовнішніх та внутрішніх чинників.
  1. Віковий фактор (ризик зростає після 50 років).
  2. Спадковий фактор (наприклад, рак ободової кишки у близького родича).
  3. Наявність поліпів в товстій кишці або синдрому сімейного поліпозу.
  4. Цукровий діабет.
  5. Малорухомий спосіб життя.
  6. Шкідливі звички.
  7. Ожиріння.
  8. Патології ШКТ.
  9. Нераціональне харчування, з надмірним вживанням червоного м'яса або навпаки дієта з обмеженим споживанням клітковини.

Симптоми, що вказують на розвиток колоректального раку

Першочергово на що звертається увага, це на порушення стільця: діарея, запор, в калових масах є домішки крові та слизу, виникає ректальна кровотеча. 
Спостерігається безпричинне зниження маси тіла, слабкість, прогресуюча анемія та больові відчуття в області внизу живота.

Діагностика та лікування

У більшості випадків успішно усунути або запобігти колоректальному раку можливо завдяки профілактичним оглядам. Так починаючи з 40 років аби раніше при наявності спадкового фактора ризику, проводиться обов'язковий скринінг на встановлення поліпів в товстій кишці. Обстеження полягає у проведенні відеоколоноскопії (кожні 5 років). 
 
Також одним зі швидких тестів на виявлення раку є дослідження калу на приховану кров. Це дає можливість встановити ймовірну кровотечу в кишківнику, внаслідок пухлини/поліпів.
 
Візуалізація патологічного процесу відбувається завдяки УЗД, КТ та МРТ. Проведення гістологічного дослідження дає можливість встановити тип пухлини - у 85% рак товстого кишківника становить аденокарцинома. 
 
Відмітимо, що за програмою медичних гарантій існує можливість пройти безоплатне обстеження на виявлення раку, тому не варто нехтувати скринінгом. 
 
Тактика лікування залежатиме від стадії розвитку злоякісного процесу. Так передопераційне лікування у вигляді променевої або радіотерапії буде проводиться на 3-4 стадії раку або у разі встановлення пухлини як клінічно “нерухомою”.
 
Основним способом лікування раку товстої кишки є проведення оперативного втручання класичним або лапароскопічним методами. Далі як доповнююче лікування в залежності від стадії раку може проводитися хімієтерапія (при метастазах, відсутності попередньої променевої терапії). 
 
Після завершення лікування хворим необхідно кардинально змінити своє життя, дотримуючись дробного та правильного харчування з відмовою від шкідливих звичок. Також необхідно проходити регулярні огляди у лікаря.
 
Пам'ятайте, що рання діагностика онкологічного захворювання підвищує шанси на успішне лікування!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм