Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак шлунка: основні причини розвитку злоякісного процесу

Рак шлунка: основні причини розвитку злоякісного процесуФормування пухлин шлунково-кишкового тракту відбувається з самих тканин органів травлення. Переродження в злоякісну форму протікає найчастіше саме зі сторони слизової оболонки, оскільки вона найбільше зазнає контакту з канцерогенами, що надходять в організм з харчовими продуктами. Розберемо детальніше, поява яких симптомів повинна викликати підозри про розвиток раку шлунка, та як можливо запобігти патологічному процесу.

Рак шлунка - це патологічний процес, що характеризується розвитком злоякісного утворення з епітеліальних клітин слизової оболонки органу.
У 95% розвиток злоякісної пухлини шлунка (рак) припадає на аденокарциному.
Також захворювання класифікують в залежності від локалізації раку, наприклад рак антрального та пілоричного відділів шлунка, малої кривизни та ін.

Основні причини розвитку патологічного процесу

  1. Розвиток запальних процесів, що викликаються Helicobacter pylori.
  2. Спадкова схильність.
  3. Приймання певних медикаментозних препаратів (безконтрольно).
  4. Наявність в анамнезі поліпів шлунка, які можуть перероджуватися в рак.
Провокуючим фактором виступає спосіб життя людини, а саме шкідливі звички зі вживанням алкоголю та палінням, надмірне вживання гострої, жирної або солоної їжі на постійній основі.

Які прояви свідчать про розвиток раку шлунка?

На початковому етапі запідозрити формування новоутворення вкрай тяжко, особливо якщо людина не приділяє своєму здоров'ю належного часу та не проходить профілактичні огляди. Скарги починають виникати у міру росту пухлини:
  1. Больові відчуття та важкість в області живота.
  2. Безпричинне та різке зниження маси тіла.
  3. Зниження працездатності, слабкість, апатія.
  4. Печія та метеоризм.
  5. Нудота та блювання, що найчастіше виникають після приймання їди.
  6. Апетит може, як знижуватися, так і навпаки починає турбувати постійний голод; відчуття раннього насичення.
Про пізні стадії раку свідчить поява кровотечі з наступним блюванням у вигляді “кавової гущі” та калу майже чорного кольору. Хворі втрачають масу тіла аж до розвитку астенії.

Діагностика та лікування

Діагностування захворювання відбувається шляхом проведення фізикального огляду та збору анамнезу з аналізом клінічної картини.
Візуалізація патологічного процесу відбувається при проведенні ряду сучасних методів діагностики, а саме:
  • КТ;
  • рентгенографія;
  • гастроскопія;
  • УЗД.
Додатково проводяться лабораторні аналізи крові, сечі та калу.
 
Діагноз підтверджується на основі гістологічного дослідження матеріалу слизової оболонки шлунка, що було взято під час ендоскопії.
 
Основою лікування є проведення оперативного втручання. Метод та об'єм операції залежатиме від стадії розвитку онкологічного процесу. Тобто хірургічне втручання може відбуватися традиційним хірургічним методом або лапароскопічним; з повним видаленням шлунка (гастроектомія) або проведенням його резекції (видалення частини органу). Додатково можливе видалення лімфатичних вузлів, яєчників - тобто тих ділянок та органів куди відбулося метастазування.
Для кожного пацієнта зважується можливість проведення передопераційної хімієтерапії. 
Після лікування хворому необхідно проходити післяопераційний контроль!
 
Пам'ятайте, що розвитку злоякісним новоутворенням можливо запобігти або успішно вилікувати, якщо вчасно їх діагностувати та пройти належне лікування. Тому відповідально ставтеся до свого здоров'я та проходьте обов'язкові профілактичні огляди.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм