Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Поліпи прямої кишки: симптоми та методи лікування

Поліпи прямої кишки: симптоми та методи лікуванняБудь-які порушення зі сторони прямої кишки є делікатними, та не завжди підштовхують звернутися людину до лікаря. Як наслідок захворювання набуває нових ускладнень. Розберемо детальніше, що собою являють поліпи прямої кишки, та які прояви вони мають.
Поліпи прямої кишки - це патологічний процес, який являє собою розростання слизової в просвіт кишки. Зауважимо, що поліп може утворюватися у будь-якому відділі органів травного тракту.
 
В залежності від того де локалізуються поліпи, їх поділяють на поліпи анального каналу, поліпи прямої кишки та інших відділів товстої кишки.
Утворення можуть бути поодинокими, множинними та зосереджуватися на певній ділянці кишки або дифузними, коли відбувається ураження майже всієї слизової кишки.

Причини, які можуть викликати утворення поліпів прямої кишки

  1. Малорухомий спосіб життя.
  2. Куріння та зловживання алкоголем.
  3. Нераціональне харчування, з надмірним вживанням швидкоїжі та недостатністю клітковини.
  4. Ожиріння.
  5. Запори.
  6. Спадковий фактор.

Симптоми

Тривалий час доброякісні новоутворення не мають проявів, відповідно хворий навіть не здогадується про розвиток захворювання. 
Однак при збільшенні поліпів у хворого можуть виникати наступні скарги:
  1. Порушення процесу дефекації: запори або діарея, відчуття неповного спорожнення кишківника, часті позиви до туалету.
  2. Поява відчуття стороннього тіла в прямій кишці.
  3. Біль в задньому проході.
  4. Виділення слизу або кров'янистих виділень.
Однак попри те, що поліпи є доброякісними вони мають тенденцію до стрімкого збільшення в розмірах з наступним ураженням ділянок слизової та навіть переходом в рак.
При відсутності лікування, окрім високих ризиків процесу малігнізації, поліпи можуть випадати з прямої кишки під час дефекації (при наявності ніжки), розвивається кровотеча, що як наслідок призводить до анемії, виникають супутні проктологічні захворювання, наприклад, анальна тріщина.

Діагностика

Перед встановленням діагнозу лікар проктолог проводить збір анамнезу з аналізом клінічної картини. Додатково застосовується фізикальний огляд (пальпація) та інструментальні дослідження (ректороманоскопія та колоноскопія, з наступним проведенням біопсії).

Лікування

Консервативні методи лікування не є доцільними при поліпах, тому єдиним методом їх усунення є проведення оперативного втручання малоінвазивними методами. Зауважимо, що чим раніше проводиться видалення, тим менш травматичнішою є операція та коротший період відновлення.
З метою діагностування поліпів на ранніх стадіях та запобігання переродження їх в злоякісний процес рекомендується проходити профілактичні огляди щорічно.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм