Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які основні причини появи папілом на тілі людини?

Які основні причини появи папілом на тілі людини?На перший погляд, такі безневинні утворення можуть мати зовсім не безневинні наслідки. Окрім дискомфортних відчуттів та косметичного дефекту, утворені папіломи можуть запустити розвиток онкологічного процесу. Як цього не допустити та як запобігти появі папілом? Далі з'ясуємо.

Папіломи являють собою новоутворення, що викликаються вірусом папіломи людини. 
Основним методом передачі вірусу є контактним, тобто зараження відбувається при використанні особистих речей хворої людини, статевому акті та іншому тілесному контакті.
 
Відмітимо, що чим сильнішою є імунна система людини, тим менша ймовірність появи папілом на тілі. Відповідно, коли ми спостерігаємо велику кількість новоутворень це свідчить про знижений імунітет.
 
До групи ризику входять люди, що мали ранній початок статевого життя або хаотичні статеві відносини, наявність в анамнезі інфекцій, що передаються статевим шляхом, низький імунітет.

Характерні ознаки папілом

Папіломи є тими новоутвореннями, що можуть мати досить різноманітні зовнішні ознаки (округлі, голчасті). Вони є м'якими на ніжці або широкій основі, а за кольором - тілесними або бурими. Локалізація їх також може бути різною, від різних ділянок шкіри (груди, шия, спина, пахви, статеві органи) до слизових оболонок.
 
При прогресуванні новоутворення, його ріст може супроводжуватися больовими відчуттями (особливо при механічному впливі), печінням та свербежем.

Папіломи та ризики розвитку онкології

Не всі папіломи можуть бути безпечними, так відповідно і не всі види можуть викликати онкологію. Ризик розвитку онкологічного процесу підвищує утворення папілом, що викликані вірусами 16 та 18 типу - гострі кондиломи. Вони нагадують цвітну капусту (горбиста поверхня та рвані краї) та локалізуються на статевих органах. 

Діагностика та тактика лікування 

Точно встановити діагноз допоможуть додаткові методи обстеження, а саме проведення ПЛР тесту з метою визначення ДНК вірусу папіломи людини та біопсії. 
 
У більшості випадків папіломи видаляються. Однак попередньо з метою виключення злоякісності утворень проводять взяття мазка на виявлення 17 вірусів. У разі позитивного результату та підтвердження високої онкогенності вірусів пацієнтові призначається лікування проти вірусу. Зазвичай це противірусні препарати та імуностимулятори. Також лікування вірусу є важливим з метою зменшення ризиків рецидиву захворювання у місцях їх видалення. 
Методи видалення папілом є малотравматичними: електрокоагуляція, застосування лазеру або рідкого азоту.
Відмітимо, що часто папіломи можуть самостійно зникати при приведенні імунної системи до ладу, а тоді знову раптово виникнути.

Профілактика

Сьогодні основним методом запобігання папілом є проведення вакцинації. Так рекомендується проводити щеплення приблизно в 15 років, тобто до моменту початку статевих відносин. Це на 98% знижує ймовірність розвитку раку шийки матки та статевого члена та інших типів онкології статевих органів, що викликаються тим самим вірусом папіломи людини.
 
Також не варто нехтувати дотриманням правил особистої гігієни, зміцненням імунних сил організму, помірністю статевих зв'язків.
Важливо розуміти, що спроби самостійного видалення папілом може тільки погіршити ситуацію, адже видалення без відповідного медикаментозного лікування та додаткових обстежень не змінить ситуацію. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм