Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гемангіома печінки: які основні прояви доброякісної пухлини?

Гемангіома печінки: які основні прояви доброякісної пухлини?Гемангіома являє собою найпоширенішу доброякісну пухлину печінки, при якій найчастіше зустрічаються поодинокі вогнищеві зміни, рідше - множинні зміни. Небезпека новоутворення полягає в тому, що тривалий час захворювання має безсимптомний перебіг. Тому наголошуємо на важливості профілактичних оглядів! Розгляне детальніше основні причини розвитку гемангіоми печінки та поява яких симптомів повинна викликати занепокоєння.
Гемангіома печінки - це патологічний стан, що характеризується формуванням доброякісного новоутворення, яке має судинну природу. Гемангіома складається з ендотеліальних клітин судин різного калібру, простіше кажучи з капілярів, вен та артерій, що вистилають печінку.
Зауважимо, що розвиток новоутворення можливий, як на одній долі печінки, так і на обидвох. Розміри пухлини досягають 3-5 см (хоча не виключено її більший об'єм, з наступним розвитком ускладнень). Зовнішньо гемангіома має вигляд фіолетового вузлика та найбільше вражає жінок. Розвиток захворювання можливий у будь-якому віці.
 
Розрізняють декілька видів гемангіоми: венозна, гроноподібна гемангіома, кавернозна, капілярна та ін. Так кавернозна гемангіома печінки характеризується утворенням одразу вільних порожнин, що з'єднуються в єдину, а капілярна - утворює велике число маленьких порожнин, в кожній з яких розміщується кровоносна судина.

Причини

Точні причини появи гемангіоми до кінця не вивчені. Сьогодні пухлина вважається вродженою. Однак може проявити з віком, при розвитку травми або у період вагітності.
Вроджена форма гемангіоми пов'язується з протікання інфекцій у вагітної під час формування судинної системи плода.

Симптоми

У більшості випадків пацієнт навіть може і не підозрювати про можливе порушення, у нього не виникає жодних специфічних симптомів. Однак у випадку збільшення гемангіоми у розмірах, виникають наступні скарги:
  • нудота та блювання;
  • больові відчуття в правій частині живота;
  • відчуття переповненості шлунка при вживанні малого об'єму їжі;
  • зниження апетиту, що як наслідок призводить до втрати ваги;
  • порушення функції печінки з можливою появою жовтяниці.
Зауважимо, що прояв та інтенсивність симптомів залежить від розміру новоутворення.
 
До потенціальних ускладнень великих гемангіом, які досягають понад 10 см, належить розрив тканин до черевної порожнини та коагулопатія споживання. 

Діагностика та лікування

Встановлення діагнозу базується на фізикальному огляді пацієнта з проведенням пальпації. Лікар збирає анамнез з наступним аналізом клінічної картини. До візуалізаційних досліджень належить проведення УЗД та КТ, МРТ, сцинтиграфії. Саме ці дослідження дають можливість провести диференційну діагностику та підтвердити діагноз - гемангіома печінки без додаткового призначення біопсії. Біопсія гемангіоми заборонена, оскільки тканини пухлини мають тонку структуру, відповідно їх розрив може викликати розвиток кровотечі.
 
Лікування гемангіоми печінки у більшості випадків, а саме при відсутності росту не потребує лікування. Проводиться тактика спостереження з УЗД кожні пів року-рік. 
 
Оперативне втручання проводиться у разі збільшення вогнищ до діаметра понад 10 см, появи симптомів пухлини, стрімкого росту гемангіоми, коагулопатії споживання та значних діагностичних сумнівів.
 
У випадку, коли провести оперативне втручання з видаленням гемангіоми неможливо, лікарі проводять емболізацію артерії, що проводить кров до пухлини.
Важливо пам'ятати про необхідність профілактичних оглядів та вчасного звернення до лікаря при появі вищезазначених симптомів!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм